Antena 3 CNN Actualitate Social Seism 2018, a doua zi de intervenție. Replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial; echipele au pornit în teren pentru a evalua situaţia

Seism 2018, a doua zi de intervenție. Replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial; echipele au pornit în teren pentru a evalua situaţia

Seism 2018, a doua zi de intervenție. Replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial; echipele au pornit în teren pentru a evalua situaţia
14 Oct 2018   •   14:28

A început a doua zi de intervenție Seism 2018.  Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare).

Replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial; echipele au pornit în teren pentru a evalua situaţia

Update:

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au transmis cţteva lucruri care trebuie respectate în cazul unui cutremur real.

”În urmă cu câteva minute, în scenariul exerciţiului Seism 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km”, au transmis, duminică, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

În contextul exerciţiului Seism 2018, pompierii reamintesc câteva recomandări utile pentru cetăţeni, într-o situaţie reală:

După producerea unui cutremur:

1. Încercaţi, în primul rând, să rămâneţi calmi.

2. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.

3.Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt rănite, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.

4. Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, loviţi cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.

5. Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.

6. Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.

7. Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.

8. Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun.

9. Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.

10. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.

11. Fiţi atenţi la scări. S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.

12. Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !

13. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.

14. Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.

15. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Operațiune de salvare a unor persoane aflate sub dărâmături

Update: Autoritățile continuă exercițiile de simulare a unui dezastru major din București și Ilfov. Primăria Capitalei asigură echipe de permanență pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul exercișiului Seism 2018.

La o fabrică din Capitală are loc acum un exercițiu de încercare de salvare a unor victime prinse sub dărămâturi.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor vine în România

Update: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă referitoare la desfăşurarea exerciţiului naţional "Seism 2018", că duminică după-amiază va ajunge în ţară comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

"O echipă a protecţiei civile europene care va ajunge pentru coordonarea relaţiei internaţionale va fi integrată în Centrul nostru de comandă. Vom lucra împreună, vor veni în sprijinul nostru pentru corelarea cu partea internaţională. (...) Totodată, astăzi după amiază va ajunge comisarul european pentru asistenţa umanitară şi protecţie civilă, Christos Stylianides, care o să aterizeze, va rămâne în cursul nopţii, pleacă mâine dimineaţă", a spus secretarul de stat în MAI, prezent la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.

El a apreciat, de asemenea, că până în prezent exerciţiul s-a desfăşurat bine.

"Exerciţiul continuă foarte bine, din punctul nostru de vedere. Se învaţă. În cursul nopţii s-a făcut un transfer medical de la Bucureşti la Cluj, unde s-a făcut o evaluare a modului de reacţie a Clujului. Au fost înştiinţaţi cu aproximativ trei ore înaintea transferului. (...) La Floreasca au venit foarte mulţi pacienţi şi au fost transferaţi - dintre care şapte critici, intubaţi - către Cluj. Astfel de transferuri probabil că vor continua şi în cursul zilei de azi", a precizat Arafat.

Peste 2000 de morți

El a menţionat că, potrivit scenariului, până în prezent ar exista 2.098 de persoane decedate, 3.912 persoane rănite, 7.250 persoane dispărute, 30.000 de persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate. De asemenea, conform aceluiaşi scenariu, 30.000 de consumatori nu beneficiază de alimentare cu energie electrică, fiind în desfăşurare operaţiunile de remediere a situaţiei. Totodată, 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case şi avariate alte 900.

Raed Arafat a precizat că în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică a început construcţia a două tabere de sinistraţi în zona Militari, iar duminică seara va începe construirea taberei de la Arena Naţională. Secretarul de stat în MAI a reamintit că în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică a ajuns în Capitală prima echipă internaţională, cu spitalul mobil de tip 3 israelian, care urmează să îşi desfăşoare activitatea începând din această seară. Tot în după-amiaza aceasta îşi vor începe activitatea mai multe spitalele mobile, puse la dispoziţie de ţările implicate în exerciţiu.

De asemenea, la exerciţiu participă şi o echipă de căutare salvare din Bulgaria, cu 40 de oameni şi zece maşini.

Exerciţiul "Seism 2018" îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Mii de persoane participă la exercițiu

Update: Raed Arafat a susținut o nouă conferință de presă în care a prezentat ce s-a întâmplat după prima zi de simulare. Secretarul de stat pentru situații de urgență a ținut să precizeze că mii de persoane sunt implicate în acest exercițiu.

„50 de persoane au fost imobilizate în mai multe județe, astăzi va pleca un avion civil care este pus de un partener pleacă la Timișoara pentru a suplimenta echipele medicale. Am stabilit cu colegii să suplimentam numărul de medici. Mai avem multe persoane implicate din alte structuri: poliție, jandarmi, pompieri, aviație etc. Aceste entități sunt în alertă și vin în sprijinul nostru. Mii de persoane sunt implicate. Dacă luăm și autoritățile locale, la care se adaugă 600 de simulanți, cei care machiază, este un număr foarte mare de oameni. Întârzieri de reacție nu au fost, au fost aspecte de rezolvate, când sosește o echipa internațională poate lipsește o hârtie, ideea e cât de repede o rezolvi, am avut sprijin de la vamă, poliției de frontieră, alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România li ieri s-a discutat faptic”, a declarat Raed Arafat.

Cum arată un spital de triaj

Update: Unul dintre punctele de ajutor este în parcarea din fața Academiei Române. Acolo, conform scenariului, medicii fac o primă evaluare a victimelor scoase de sub dărâmături, apoi le trimit la spitalele specializate, cele care pot fi salvate.

Tabere de sinistrați în Afumați și Voluntari

Update: Timp de încă patru zile, salvatorii vor fi puși în fața unor situații critice cu mii de răniți și zeci de situație critice. Totul se va petrece ca într-o situație reală.

Sunt scoși răniții dintre dărâmături, iar mașinile de intevenșie circulă cu girofar. Este cea mai mare intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Autorităţile vor amplasa, duminică, două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.

Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

De asemenea, în cadrul exerciţiului Seism 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti - Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, o echipă din Israel, cu peste 100 de medici, a sosit în România pentru a participa la exerciţiului naţional "Seism 2018", iar ambulanţe din Ungaria, Austria si Italia au intrat deja în ţară cu acelaşi scop.

Știre inițială: A început a doua zi de intervenție Seism 2018.  Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare).

Acum, exercițiul presupune că o tabără de sinistrați s-a instalat la Afumați.

Tabăra este stabilită pe stadionul din Afumați pentru posibilele victime care ar putea să apară după noaptea trecută. Corturile au fost deja ridicate, angajații ISU lucrează de dimineață, de la ora 4, pentru a pune pe picioare această tabără.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close