Antena 3 CNN Actualitate Social Când va avea loc următorul seism major în România. Avertismentul specialiștilor: "Problema este ce se va întâmpla după cutremur"

Când va avea loc următorul seism major în România. Avertismentul specialiștilor: "Problema este ce se va întâmpla după cutremur"

Profesorul Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a dezvăluit când va avea loc următorul cutremur major în România, potrivit cercetărilor realizate împreună cu alți specialiști.

Când va avea loc următorul seism major în România. Avertismentul specialiștilor: "Problema este ce se va întâmpla după cutremur"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mar 2023   •   16:44

Prof. dr. ing. Nicolae Noica a explicat, într-un interviu acordat pentru Agerpres, cât de important este ca România să acorde mai multă atenție problemei protecției antiseismice, deoarece sunt șanse mari ca în țara noastră să se producă un cutremur major.

"În ultima vreme, toată lumea spunea că cutremurele sunt la 40 de ani, trecând de la ceea ce s-a întâmplat în 1940, 1977 şi, împreună cu colegii, am încercat să facem o situaţie statistică, din cărţi vechi, din documente. (...)

Din toate aceste cercetări şi studii pe care le-am făcut, se pare, cu un grad de aproximaţie destul de mare, la următorul cutremur să ne aşteptăm în jurul anului 2035.

N-am vrut şi nu vrem să spunem mereu acest lucru, pentru că, pe de o parte, mai liniştim oamenii şi asta ar fi bine, dar, pe de altă parte, îi lăsăm în indiferenţă totală pe cei care administrează şi care nu vor să se implice în rezolvarea acestor probleme”, a  declarat profesorul.

Citește și: Bucureştiul secret: Turul Bucureştiului şi cutremurele | Clădirile afectate de seismele din 1940 și 1977

Nicolae Noica avertizează că o problemă serioasă este reprezentată de ceea ce se va întâmpla după un astfel de dezastru, fiind necesară urgentarea începerii lucrărilor de consolidare a clădirilor care au trecut prin cutremurele din 1940 și 1977.

"Deci, vrem, nu vrem, în România cutremure vor fi, iar marea problemă este că un nou cutremur va afecta multe din clădirile peste care au trecut cutremure în 1940, 1977 şi la un nou cutremur marea problemă, după mine, va fi ce se va întâmpla după cutremur", a spus profesorul.

Repet, ea solicită sume de bani, investiţii, dar pe lângă celelalte şi pricepere. Eu tot spun că, dacă o să mergem pe sistemul de licitaţii care întinde lucrarea respectivă pe nu ştiu ce perioadă, n-o să reuşim să facem niciodată, a mai spus specialistul, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: Nicolae Noica cutremur România
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close