Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, atac dur la adresa lui Ludovic Orban după asumarea bugetului: „Creează un precedent neconstituțional”

Traian Băsescu, atac dur la adresa lui Ludovic Orban după asumarea bugetului: „Creează un precedent neconstituțional”

Traian Băsescu a comentat în termeni duri decizia lui Ludovic Orban de a-și asuma răspunderea pe bugetul anului 2020.

Traian Băsescu, atac dur la adresa lui Ludovic Orban după asumarea bugetului: „Creează un precedent neconstituțional”
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Dec 2019   •   21:38

Fostul președinte susține că Orban va crea un precedent. 

„M-am întâlnit, aseară, la o televiziune, între două emisiuni cu Ludovic Orban. I-am spus că va crea un precedent periculos și i-am spus să nu își angajeze răspunderea. Precedentul poate fi oprit de CCR. Angajarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională total, nu există dubii. Este singura lege despre care Constituția spune că Guvernul o elaborează, iar Parlamentul o aprobă. O asumare înseamnă o aprobare de către Guvern.

De acum, orice guvern care va veni, va spune: ăsta e precedentul. Precedentul poate fi oprit de Curtea Constituțională pentru că, în opinia mea, așa cum citesc eu Constituția și o vom citi împreună, asumarea răspunderii pe buget este total neconstituțională, nu există dubii. Și iată articolul 138, litera 2, spune așa: Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului. Deci, este singura lege despre care Constituția spune ”Guvernul elaborează legea bugetului de stat”, ”numai Parlamentul poate să o aprobe”.

Guvernul are misiunea constituțională de a elabora bugetul de stat, nu de a-l aproba. O asumare înseamnă o aprobare de către Guvern. Mai mult decât atât, când e vorba de asumare, dacă sunt amendamente, Guvernul le poate prelua și aproba. La legea bugetului Guvernul nu are dreptul să se substituie Parlamentului. La orice altă lege are dreptul, la legea bugetului nu pentru că scrie în Constituție că are misiunea de a elabora bugetul, și nu de a-l aproba”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea Plus.

 

 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban asumarea bugetului
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close