Antena 3 CNN Actualitate Wesley Clark, analist militar CNN: "Dacă Rusia ar ataca NATO, Statele Unite s-ar implica. Există pericolul unui răspuns nuclear"

Wesley Clark, analist militar CNN: "Dacă Rusia ar ataca NATO, Statele Unite s-ar implica. Există pericolul unui răspuns nuclear"

Fostul comandant suprem al trupelor NATO decriptează intenţiile lui Vladimir Putin în 2024. Wesley Clark, analist militar CNN, a spus într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN că este foarte posibil că Rusia va încerca să continue războiul.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   23:08

Radu Tudor: Ucraina se confruntă cu mari greutăți de când Rusia a lansat invazia pe teritoriul său și războiul. Cât credeți că va rezista Ucraina și care este evaluarea dumneavoastră cu privire la ceea ce se întâmplă pe front? 

Wesley Clark, analist militar al CNN: "Cred că Ucraina va rezista multe luni în continuare și că va continua să lupte cu Rusia. Cred că va fi rezolvată chestiunea asistenței americane și că vom continua să vedem o acumulare a asistenței occidentale pentru Ucraina. Este vorba, în esență, de NATO și de viitorul Europei și tocmai de aceea și Statele Unite sunt implicate".

Radu Tudor: Se pare că Rusia primește deja rachete balistice din Iran şi din Coreea de Nord și le va folosi contra unor civili nevinovați ucraineni, iar apărătorii ucraineni rămân fără muniție. Reprezintă aceasta cu adevărat o catastrofă, culmea războiului brutal lansat de Putin?

Wesley Clark, analist militar al CNN: Suntem foarte îngrijorați. Sistemele Patrit se vor ocupa de acestea. Ca și celelalte sisteme de apărare antiaeriană oferite de occidentali, toate aceste sisteme vor lupta contra acestor rachete. Însă pentru Ucraina este o problemă importantă și e un război în curs de desfășurare. 

Radu Tudor: Cum evaluați rapoartele de informații care spun că Rusia va ataca NATO și Uniunea Europeană în următorii 3 ani?

Wesley Clark, fost comandant suprem al trupelor NATO: "Este foarte posibil că Rusia va încerca să continue războiul"

"Cel mai probabil ar fi ca un succes dramatic al Rusiei în Ucraina să atragă participarea guvernelor occidentale în țările din Europa de Est. Deci n-ar fi o invazie directă ci poate o preluare. Și deja există o influență rusească puternică datorită lui Viktor Orban în Ungaria, putem fi siguri că Rusia are rețele de informații și în alte țări est-europene. Fără îndoială că există o posibilitate să apară o poziție a NATO în aceste țări. Deci poate că există o amenințare cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla pe plan intern, o subminare mai degrabă decât o invazie. Dar sunt posibile mai multe tipuri de evenimente". 

Radu Tudor: Este flancul estic al NATO destul de puternic ca să facă față agresiunii rusești aici în prima linie?

Wesley Clark, analist militar al CNN: "Dacă Rusia ar ataca NATO, Statele Unite s-ar implica. Există pericolul unui răspuns nuclear din partea SUA. Problema este dacă NATO devine divizat pe tema aceasta și nu mai reușește să sprijine Ucraina așa cum se cuvine. Este important că acum există destule mijloace convenționale pentru a ține capăt ruşilor.

Dacă în Ucraina se înregistrează un eșec, ar putea apărea asemenea evenimente după 12-18 luni în țările baltice sau zonele României sau Poloniei. (...) Deci fiecare dintre țările NATO trebuie să facă mai mult și asta cât de repede, să-și crească bugetul de apărare, să cumpere muniție, echipamente, să-și pregătească soldații, să poată muta echipamente și trupe acolo unde este nevoie. Și chiar dacă lucrurile astea se fac, nu se fac destul de repede".

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close