Antena 3 CNN Actualitate Zeci de mii de români au semnat pentru schimbarea ritualului de botez: Preoții să țină cont de dorința părinților!

Zeci de mii de români au semnat pentru schimbarea ritualului de botez: Preoții să țină cont de dorința părinților!

După ce, Avocatul Poporului, Renate Weber, a propus Bisericii Ortodoxe Române organizarea unor cursuri pentru preoți privind Taina Botezului sau consultarea medicilor în cazul în care starea de sănătate a copiilor o impune, mai multe ONG-uri subliniaza faptul ca "siguranta copilului trebuie sa aiba prioritate in fata oricarui alt obicei, chiar si religios."

Zeci de mii de români au semnat pentru schimbarea ritualului de botez: Preoții să țină cont de dorința părinților!
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    17 Feb 2021   •   17:29

Ana Maiță, Președintele Asociației "Mame pentru Mame" unul dintre semnatarii campaniei care propune modificare ritualului de botez în așa fel încât bebelușii să nu mai fie scufundați în apă, a vorbit miercuri la Antena 3 despre petiția prin care se cere ca siguranța copilului să rămână în prim-plan, indiferet de cutumele religioase.

"Nu este scopul nostru sau al petiției să facem oamenii să renunțe la botez. Departe de noi această intenție. Botezul este o celebrare a creștinării copilului. Este dorința familiei care se regăsește în credință ortodoxă de a da mai departe copilului lor această credință. Și este foarte bine că există această libertate de conștiința în România. Dar este cazul să re-evaluăm un pic acest proces, acest ritual, că să sporim gradul de siguranță a copiilor.

Petiția online lansată și semnată de aproape 75.000 de oameni este extrem de moderată și împăciuitoare în care dorim doar că BOR să re-evalueze modul în care instruiește preoțîi să facă acest lucru. 

Un exemplu extrem de pozitiv este cel dat de Episcopia Argeșului, care a trimis un fel de circulară preoților din județ că să se uite foarte atent la copilul care urmează să fie creștinat, să informezez părințîi, să ii sfătuiască despre cum este bine să se petreacă creștinarea și inclusiv să ia în considerare dorința părinților apropo de bio-mecanică gestului: dacă doresc că bebelușul să fie scufundat de trei ori complet sub apă sau dacă doresc doar să fie udat.

Știu cazuri în care părinții și-au exprimat dorința că bebelușul să nu fie scufundat de trei ori iar preotul a ignorat această dorința."

Avocatul Poporului cere BOR să organizeze cursuri speciale pentru realizarea Botezului

Avocatul Poporului a propus organizarea unor cursuri privind practicile Botezului şi stabilirea modalităţîi de efectuare a ritualului adaptată fiecărui caz. Renate Weber a mai solicitat încurajarea părinţilor să stabilească Botezul la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfăşurarea ritualului, fără riscuri.

"Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea.

Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava", potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, transmis miercuri.

Preotul din Suceava este urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul bebeluşului care a murit după botez

Un copil în vârstă de o lună şi jumătate a decedat, la începutul acestei luni luni, la spital, după ce a făcut stop cardio-respirator, în urma ritualului de botez ce a avut loc la Biserica "Sf. Constantin şi Elena" din Suceava, în timpul căruia ar fi fost complet scufundat în apă. La autopsie medicii au găsit lichid în plămâni.

Procuratura din Suceava a anunțat că preotul care a oficiat botezul în urma căruia un copil a murit are în prezent calitatea de suspect, în dosarul deschis de anchetatori pentru ucidere din culpă.

 

×
Subiecte în articol: Ana Maiță botez
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close