Antena 3 CNN Alegeri locale 2020 Ion Cristoiu vrea că şcolile să nu mai găzduiască secţii de votare. Unde ar putea vota românii

Ion Cristoiu vrea că şcolile să nu mai găzduiască secţii de votare. Unde ar putea vota românii

Ion Cristoiu susţine că şcolile ar putea să nu mai găzduiască secţii de votare, iar acestea să fie mutate în corturi sau structuri modulare după modelul spitalelor COVID. În acest fel, oamenii ar putea fi determinați să meargă la vot pentru că măsurile de protecție sanitară ar fi mai ușor de respectat.

Ion Cristoiu vrea că şcolile să nu mai găzduiască secţii de votare. Unde ar putea vota românii
Sursa foto: Antena 3
de Dan Gabor    |    22 Sep 2020   •   21:30

„La ora actuală, legea nu reglementează mai ales partea dreptului de a veni la vot. Pentru că poate mulţi oameni se sperie să vină. Ar trebui ca în legea făcută temeinic să se respecte măsurile de protecţie sanitară, să se prevadă măsuri inclusiv materiale, poate schimbarea locaţiilor în materie de votare. Şcolile sunt vechi, poate facem nişte corturi cum s-au făcut la spitalele COVID-19 în care să fie create toate condiţiile şi atunci sigur am putea vorbi despre păstrarea democraţiei şi în condiţii de pandemie”, a subliniat jurnalistul.

Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfăşura în 18.783 secţii de votare, majoritatea fiind organizate în instituţii de învăţământ - grădiniţe. şcoli, licee- motiv pentru care timp de trei zile (25, 28, şi 29 septembrie) cursurile vor fi mutate pe online, conform anunţului ministrului Educaţiei, Monica Anisie.

Deşi există alternativa votului electronic sau prin corespondenţă, acesta din urmă nu este reglementat prin lege pentru alegerile locale, ci pentru parlamentare şi prezidenţiale şi doar pentru românii din diaspora. În plus, Ion Cristoiu crede că nu suntem pregătiţi pentru o astfel de formulă de vot.

„Perioada postdecembristă a fost animate întotdeauna de teama fraudei electorale. Nu cred că suntem pregătiţi pentru schimbarea formulei de vot, nu pentru că nu s-ar putea face tehnic ci pentru că s-ar relua tema fraudelor. În formula de acum, tema a dispărut.

Vă imaginaţi că dacă s-ar introduce votul prin corespondenţă şi /sau votul electronic ar începe şi partidele mici, şi cei care vor pierde alegerile că nu-i bine, că s-a fraudat, că Poşta a trecut de partea Puterii, internetul este de partea Opoziţiei. Deci nu cred că, deocamdată, avem create posibilităţile. Sigur, poate să fie o condiţie şi anume ca toate forţele politice să cadă de acord asupra unei legi care să prevadă votul prin poştă sau votul electronic. Atunci nimeni nu ar mai invoca frauda electorală”, a explicat publicistul.

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close