Antena 3 CNN Alegeri parlamentare 2020 Orban, informaţie majoră înainte de alegeri. Autorităţile caută soluţii pentru românii afectaţi de COVID-19

Orban, informaţie majoră înainte de alegeri. Autorităţile caută soluţii pentru românii afectaţi de COVID-19

Ludovic Orban a făcut un anunţ important înainte de alegeri. Premierul a declarat că autorităţile caută soluţii pentru cetăţenii care se află în carantină sau internaţi în localităţile în care nu au domiciliu, cauză din care nu pot vota. În acelaşi timp, cei care sunt carantinaţi sau internaţi în judeţele în care locuiesc vor putea vota dacă cer urna mobilă, a precizat premierul.

Orban, informaţie majoră înainte de alegeri. Autorităţile caută soluţii pentru românii afectaţi de COVID-19
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    30 Noi 2020   •   22:15

Şeful Executivului a spus că într-adevăr există o problemă pentru românii afectaţi de COVID-19 care sunt internaţi într-un alt judeţ.

''Orice persoană care se află în izolare, în carantinare sau care se află internată într-o unitate spitalicească are dreptul să voteze şi trebuie să i se ofere dreptul de a vota prin intermediul urnei speciale mobile. Am vorbit cu domnul ministru al Sănătăţii să informeze, prin direcţiile de sănătate publică, toţi aceşti cetăţeni care se află în izolare, în carantinare, privitor la dreptul de a îşi exercita votul prin intermediul urnei speciale mobile. Singura problemă care există, într-adevăr, nu este legată de localitate, este legată de situaţia în care un cetăţean este din judeţul Giurgiu, să spunem, se află internat într-un alt judeţ. Aici e foarte complicat de găsit o soluţie, pentru că dreptul de vot se exercită în cadrul circumscripţiei care este judeţul, respectiv municipiul Bucureşti”, a afirmat Ludovic Orban, luni într-o conferinţă de presă.

Biroul Electoral Centeal a adoptat vineri o decizie care modifică decizia 40/2020 privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile.

„Cetăţeanul cu drept de vot aflat în carantină la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere şi copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti”, se arată în document.

Mai exact, cetăţeanul cu drept de vot care se află în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale, doar dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:  biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare; – decizia de izolare emisă de Direcţia de Sănătate Oublică judeţeană/ a municipiului Bucureşti; – rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.

×
Subiecte în articol: Orban romani Ludovic Orban
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close