Antena 3 CNN Alegeri parlamentare 2020 Iohannis, despre cele 10 zile de negocieri pentru premier: Nu e grabă, să avem puţină răbdare, să nu repetăm greşeli din trecut

Iohannis, despre cele 10 zile de negocieri pentru premier: Nu e grabă, să avem puţină răbdare, să nu repetăm greşeli din trecut

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că trebuie să avem răbdare în ce priveşte negocierile pentru formarea noului guvern, pentru că în alte state negocierile au durat şi ani de zile.

Iohannis, despre cele 10 zile de negocieri pentru premier: Nu e grabă, să avem puţină răbdare, să nu repetăm greşeli din trecut
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    16 Dec 2020   •   14:15

Şeful statului a explicat că aşa funcționează politica de când există, cu negocieri, iar lucrurile nu sunt simple, chiar dacă aşa par la început.

"Doar la început pare simplu, dar cum intri în negociere, îți dai seama că sunt viziuni diferite, sunt programe de guvernare diferite, sunt scheme de ministere și atunci trebuie să avem suficientă răbdare să așteptăm ca partidele să negocieze toate aceste lucruri", a răspuns Klaus Iohannis, miercuri, întrebat care crede că este soluţia, după cele 10 zile de negocieri care nu s-au soldat cu un rezultat.

Iohannis: Să avem puţină răbdare, am mai avut coaliţii care nu au funcţionat

"Partidele de la noi sunt încă sunt în perioada în care învaţă cum se negociază, programul de guvernare. Am mai avut coaliţii, nu au funcţionat bine (...). Nu vreau să repetăm greşelile din trecut.

Să avem puţină răbdare, să urmărim aceste negocieri fără să încerce fiecare să se implice prin articole de presă. Pentru mine e important să se formeze repede un guvern ca să gestionăm pandemia, ne trebuie majoritate solidă în Parlament", a subliniat şeful statului.

Referitor la faptul că au după mai mult de o săptămână s-a intrat în blocaj, Iohannis a spus: "dați-mi voie să vă dau câteva exemple fără să nominalizez țările, dar puteți să căutați datele foarte ușor pe internet. 

Recent s-au finalizat negocierile pentru guvern într-o țară din Uniune după doi ani jumate de la alegeri. Într-o altă țară europeană s-a format guvernul acum mai mult timp după opt luni de negocieri. Deci vă dați seama că suntem foarte departe de acel calendar foarte extins. 

Nu mă înțelegeți greșit, nici nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele. Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru dreapta și să vină cu o propunere, asta aștept eu ca și președinte, să se formeze o majoritate și să-mi propună un nume".

Klaus Iohannis: Îl accept pe Ludovic Orban premier

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că l-ar accepta din nou premier pe prim-ministrul demisionar Ludovic Orban, dacă acesta va fi propunerea celor trei partide. Nu l-a exclus nici pe Florin Cîţu.

Întrebat de jurnalişti dacă l-ar desemna din nou şef al guvernului pe Ludovic Orban, după ce aceasta a demisionat în urma rezultatului de la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Iohannis a răspuns afirmativ.

În ce priveşte demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier, după rezultatul scrutinului din 6 decembrie 2020, şeful statului a catalogat-o drept "corectă".

×
Subiecte în articol: negocieri premier Klaus Iohannis
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close