Antena 3 CNN Actualitate Adrian Borotea (RWEA), la conferinţa Income Magazine Corporate: "Există un interes crescut al investitorilor de a veni în România"

Adrian Borotea (RWEA), la conferinţa Income Magazine Corporate: "Există un interes crescut al investitorilor de a veni în România"

Adrian Borotea, vicepreşedintele RWEA (Romania Wind Energy Association), a declarat în cadrul conferinţei Income Magazine Corporate că "există un interes crescut al investitorilor de a veni în România şi de a investi".

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de săptămânalul economic Income Magazine a organizat astăzi, în cadrul proiectului Conferințele Income Magazine Corporate,  evenimentul "Energia verde - sustenabilitate si securitate energetica. Soluţii de evitare a crizelor".

Invitat la conferinţă, Adrian Borotea, vicepreşedintele RWEA, a declarat că, cel puţin pe piaţa eoliană, lucrurile s-au îmbunătăţit faţă de anul trecut.

"Dacă e să comparăm cu anul trecut, lucrurile s-au îmbunătăţit în senul că avem acest plan integrat, ştim de ţintă că trebuie crescută la 34% aşa cum ne-a spus astăzi ministrul Energiei. Există acea certitudine pentru investiţiile noi, care a fost păstrată în toate schimbările legislative de anul trecut, care spune că noile investiţii nu vor fi supuse suprataxării. Deci, acest lucru este foarte bun.

Pe de altă parte, sigur că preţul pe piaţa cvasi-reglementată este un preţ foarte bun. Din păcate, energia eoliană este impredictibilă, aşa cum ştim, şi costurile principale sunt cele cu dezechilibrele şi cu profilarea. Ca să ne putem înscrie ca producători eolieni pe această piaţă preţul este tentant, doar că trebuie să cuprindă şi acele dezechilibre şi profilări şi atunci lucrurile sunt discutabile din punct de vedere economic.

Citeşte şi: Virgil Popescu, ministrul Energiei, la conferinţa Income Magazine Corporate: "Investiţiile noi în energie verde nu vor fi supuse suprataxării"

Fiecare societate trebuie să decidă. Tratamentul acestor contracte pe termen lung, care sunt strict necesare pentru finanţare, a suferit mai multe modificări anul trecut. Sunt sigur că şi anul acesta vor fi schimbări. Important este ca producătorii de energie regenerabilă, în speţă cei de energie eoliană, să le fie recunoscute costurile realizate şi, sigur, suprataxarea să nu se aplice acestor costuri care sunt impuse practic de reglementări. E vorba de costurile cu dezechilibrele, cu profilarea, pentru că reglementările permit livrarea unor cantităţi constante pe fiecare interval orar, ceea ce nu e posibil de multe ori din cauza impredictibilităţii vântului.

Ca o primă concluzie, aş spune că lucrurile s-au îmbunătăţit faţă de anul trecut în mod simţitor şi avem încredere că, pe baza unui dialog permanent cu autorităţile, lucrurile vor continua să meargă în direcţia bună. Pe de altă parte, semnalul este favorabil. La începutul anului trecut aveam 32 de membri, iar de la începutul acestui an avem 52 de membri. Deci, există un interes crescut al investitorilor de a veni în România şi de a investi.

Sigur că, în parte, pe lângă reglementări, legislaţie, fondurile europene înseamnă o promisiune pe care statul, cu ajutorul Uniunii Europene, şi-a asumat-o şi onorarea acesteia respectiv primele rezultatele din PNRR înseamnă mult pentru încrederea investitorilor şi atunci cred că lucrurile vor merge în direcţia care trebuie.

Continuarea acestei politici a Guvernului, a ministerului, respectiv Fondul de Modernizare şi un timp relativ scurt sau mai scurt, să zicem, între zona de aplicaţie şi semnarea contractului de finanţare, cred că ar da încă un push dezvoltărilor ulterioare", a declarat Adrian Borotea.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!