Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alocațiile vor fi majorate de anul viitor, doar cu rata inflației. Ce poate face un copil cu 30 de bani pe zi

Alocațiile vor fi majorate de anul viitor, doar cu rata inflației. Ce poate face un copil cu 30 de bani pe zi

Guvernanţii promit că vor mări alocaţiile - de când şi cu cât, nu se ştie. Există mai multe variante. Scenariul optimist e că Executivul se ține de cuvânt și creşte alocaţiile copiilor cu 20%, măcar în ianuarie anul viitor. Deocamdată, însă, pe hârtie, avem doar scenariul pesimist: alocațiile vor fi majorate la începutul anului viitor doar cu rata inflației. Adică 10 lei pe lună. Sau 30 de bani pe zi.

de Silvian Trandafir    |   

Alocațiile copiilor nu se vor majora anul acesta, ci abia anul viitor. Acestea vor crește, dar nu cu 20%, așa cum trebuia să se întâmple la 1 iulie 2021.

Singura creștere sigură a alocațiilor, în acest moment, este cea de 4% din ianuarie 2022, adică 10 lei pe lună. Liderii politici declară că de la 1 ianuarie se vor găsi soluții să fie majorate cu 20%, însă această creștere era prevăzută deja pentru luna iulie, anul acesta, dar n-au fost bani. Deci, există posibilitatea ca nici anul viitor să nu existe bani.

O echipă News Hour with CNN a făcut un experiement. Ce se poate cumpăra cu 30 de bani

Să vedem ce se poate cumpăra cu aceşti bani.

"Cu 30 de bani pe zi va crește alocația copiilor începând cu 1 ianuarie 2022. Eu am putut cumpăra doar o pungă goală. Să vedem acum ce pot cumpăra părinții cu această sumă", a spus Silviu Trandafir, reporter News Hour With CNN.

Noi am dorit să vedem și ce se poate face cu întreaga majorare a alocațiilor de 10 lei.

Alocațiile vofi majorate odată cu rata inflației, de la 1 ianuarie 2022, cu aproximativ 10 lei

"10 lei este suma cu care vor crește alocațiile începând cu anul viitor. Cu cei 10 lei pe lună se poate cumpăra ori această pungă cu cireșe, ori o înghețată", a spus Silviu Trandafir, reporter Antena 3.

Scenariul pesimist pe care noi l-am experimentat este unul plauzibil, spun și specialiștii.

"Este un scenariu plauzibil să nu se majoreze alocațiile decât cu rata inflației, întrucât și în 2022, bugetul va fi dezechilibrat, va fi pe deficit și întrucât și în 2022 sunt promise și alte creșteri de cheltuieli bugetare", a declarat Adrian Benta, analist financiar.

"Ce să poţi face cu 30 de bani pe zi? Prețurile cresc în continuare, scumpiri în fiecare zi. Cred că fiecare produs se scumpește cu 30 de bani, deci automat este neutralizată orice creștere", a spus economistul Adrian Câciu.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște