Antena 3 CNN International News S-a aflat ce au discutat Boris Johnson și Volodimir Zelenski la Kiev

S-a aflat ce au discutat Boris Johnson și Volodimir Zelenski la Kiev

Marea Britanie se oferă să asigure militarilor ucraineni un program de antrenament menit să schimbe "în mod fundamental" ecuația războiului.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Anunțul a fost făcut de biroul premierului Boris Johnson, în contextul vizitei acestuia la Kiev, transmite CNN.

"Când soldații ucraineni trag cu rachete britanice în apărarea suveranității naționale, ei fac asta și pentru apărarea libertăților pe care le considerăm că vin de la sine.

De aceea, i-am propus președintelui Zelenski un nou program important de pregătire militară, care ar putea schimba ecuația acestui război, fructificând cea mai puternică dintre forțe, și anume, voința ucrainenilor de a câștiga", spune declarația premierului britanic.

"La două luni de la ultima mea vizită (la Kiev), tăria de caracter, determinarea și rezistența ucrainene sunt mai puternice ca niciodată și știu că hotărârea lor de neclintit va supraviețui mult timp ambițiilor deșarte ale președintelui Putin", a continuat el.

Conform Downing Street, programul are capacitatea de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile, fiecare militar ucrainean urmând să petreacă trei săptămâni la cursul de pregătire derulat în afara Ucrainei.

Militarii ucraineni ar urma să capete abilități de luptă în prima linie și pregătire de bază în domeniul medical, în securitate cibernetică și contracararea dispozitivelor explozibile ale inamicului.

Ucraina nu a precizat dacă acceptă programul oferit de Boris Johnson.

Zelenski și Johnson au "o viziune comună" privind avansul spre victorie

La conferința de presă comună cu Johnson, Volodimir Zelenski a declarat că el și premierul britanic au "o viziune comună asupra felului de a avansa către victorie"  în războiul declanșat de Rusia.

El a insistat că este prioritară furnizarea de capabilități anti-aeriene care să ajute Ucraina să se apere de rachetele rusești.

"Începem să ne mișcăm în această direcție. Rachetele rusești rămân o amenințare pentru poporul nostru, pentru întregul teritoriu al Ucrainei. Marea majoritate a loviturilor cu rachete rusești sunt efectuate de armata rusă asupra oamenilor obișnuiți, asupra infrastructurii civile: locuințe, școli, spitale, universități, transport", a adăugat Zelenski.

Subiecte în articol: Boris Johnson Volodimir Zelenski
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania