Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ce trebuie să facă românii care nu îşi mai pot plăti ratele

Ce trebuie să facă românii care nu îşi mai pot plăti ratele

Pandemia a subțiat veniturile românilor. Dacă unora li s-au redus salariile, alții au rămas fără loc de muncă. Astfel, plata creditelor a devenit o povară pentru aproape 500.000 de mii de români. Specialiștii spun că cei care nu îşi mai pot plăti ratele trebuie să negocieze cu banca, fie singuri sau printr-un conciliator.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Pandemia le-a diminuat veniturile multor români, iar plata ratelor la bănci a devenit o corvoadă pentru unii.

Ce trebuie să faceţi dacă nu mai puteți să vă achitați ratele

Dacă sunteți în situația în care nu mai puteți să vă achitați ratele, specialiștii vă sfătuiesc să vă adresați întâi băncii pentru o eventuală renegociere.

"Şi aceste soluţii pot să fie, ori o refinanţare, ori rescadenţare, ori o suspendare de plată a ratelor, poate chiar se face o negociere şi se mai reduc comisioane sau dobânzi", a declarat Irina Chiţu, analist financiar.

Românii pot găsi soluţii la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor

Dacă banca nu răspunde solicitării sau nu sunteţi mulţumiţi de soluţiile oferite, atunci puteţi apela la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar.

Este o instituție al cărei scop este să facă pace între dumneavoastră și bancă.

"Sunt peste 2.000 de cereri care au trecut prin toată filiera, adică au fost conciliate, s-au dat soluţii, părţile au acceptat soluţia. Iar valoarea beneficiile rezultate până la finalul trimestrului acestuia este de aproximativ 5.25 de milioane de euro",  a precizat Liviu Vladimir Fenoghen, director CSALB.

Concilierea este gratuită pentru consumatori, însă instituțiile bancare plătesc o taxă de 993 de lei.

"Amândouă părţile au avantajul că se rezolvă în maxim 90 de zile această procedură. Consumatorii nu mai pot să le plătească, şi-au pierdut locul de muncă, a intervenit un deces în familie, au intervenit cazuri fericite, s-au născut copii, cheltuielile au crescut, iar veniturile sunt mai mici" a adăugat directorul CSALB.

În prezent sunt 480.000 de români care au restanțe la rate mai mari de 30 de zile.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor