Alimente precum carne tocată, iaurt, smântână sau pâine s-au scumpit în luna august, ceea ce era de așteptat, având în vedere majorarea TVA de la 19% la 21%. Însă Consiliul Concurenței arată că prețul lor a fost mai mare decât creșterea taxei pe valoarea adăugată. Într-o analiză bazată pe date de la marii retaileri, instituția precizează că prețurile alimentelor de bază non-sezoniere au crescut, per total, cu 1,5% în august față de iunie. La final de lună însă, costul coșului de cumpărături a fost mai mic datorită fructelor și legumelor de sezon, care au fost mult mai ieftine.
Astfel, produsele non-sezoniere care au înregistrat creșteri ale prețurilor mai mari decât majorarea TVA au fost:
- ouă (+1,85%);
- iaurt (+2,75%);
- pâine (+2,78%);
- drojdie (+3,11%);
- unt (+4,03%);
- smântână (+4,35%);
- carne tocată (+4,93%);
- zahăr (+5,45%);
- cozonac (+18,40%);
Totuși, notează Consiliul Concurenței creșterea de prețuri pentru alimentele de bază a fost de 1,53%, sub pragul asociat majorării TVA, în luna august faţă de iunie.
„Ceea ce înseamnă că marii retaileri și furnizorii lor au absorbit o parte din
majorări, în luna august. Acest lucru arată că piața și concurența funcționează, întrucât
companiile se luptă să își păstreze clienții, cu prețuri atractive. De altfel, prețurile alimentelor au crescut mai puțin decât prețurile produselor nealimentare sau serviciilor”, a precizat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Analiza a fost realizată pe baza datelor transmise de principalii şase retaileri: Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi şi Selgros şi include bunurile alimentare de bază aflate sub incidenţa Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului de plafonare a adaosurilor comerciale (OUG 67/2023, OUG 89/2023 si OUG 5/2024).
În același timp, scăderi ale prețului la raft au fost observate pentru:
- margarină (-3,77%);
- usturoi (-3,51%);
- pulpă de porc cu os (-2,52%);
- spată de porc (-2,19%);
- pulpă de porc fără os (-2,03%);
- făină (-1,9%);
- fasole (-0,69%);
- bulion (-0,14%):
- orez (-0,09%);
În ceea ce privește legumele și fructele de sezon scăderile de prețuri în august față de iunie au fost mult mai pronunțate, așa cum era de așteptat. Astfel, prețurile au scăzut pentru:
- prune (-61,34%);
- pepene (-46,17%);
- struguri (-41,38%);
- ardei Bianca (-31,92%);
- ardei Kapia (-22.01%);
- cartofi (-30,75%);
- ceapă (-32,74%);
Au crescut însă la la castraveți (22,03%), mere Golden (21,98%) și mere roșii (22,25%).
Per total, prețurile alimentelor din coșul de consum, care include atât produsele
sezoniere, cât și non-sezoniere au scăzut, în medie, cu 4,18%, în luna august față de iunie, în
special datorită fructelor și legumelor de vară, al căror preț a scăzut semnificativ.
„Noi vom monitoriza în continuare prețurile alimentelor de bază, care sunt influențate, pe
lângă creșterea TVA, și de alți factori cum sunt prețurile carburanților și energiei electrice.
Dincolo de acest vârf al inflației, creșterea prețurilor în România este rezultatul deficitului
bugetar mare, iar pentru a asigura stabilitatea prețurilor trebuie să respectăm calendarul
reducerii acestuia”, a adăugat președintele autorității de concurență.