Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Când va debuta valul 5 în România. Cel mai optimist scenariu al cercetătorului Octavian Jurma | ”Număr foarte mare de cazuri într-o perioadă foarte scurtă”

Când va debuta valul 5 în România. Cel mai optimist scenariu al cercetătorului Octavian Jurma | ”Număr foarte mare de cazuri într-o perioadă foarte scurtă”

Valul 5 al epidemiei de COVID-19 în România, dominat de varianta Omicron, va debuta în a doua săptămâna a lunii ianuarie 2022, potrivit celei mai optimiste prognoze a cercetătorului Octavian Jurma.

de Adelina Miron    |   

Într-o intervenție la News Hour with CNN, Octavian Jurma a vorbit despre impactul pe care îl va avea noul val al epidemiei asupra spitalelor și despre măsurile care trebuie luate pentru a combate răspândirea virusului.

„Simularea pe care am făcut-o la începutul săptămânii confirmă că în cel mai optimist scenariu vom avea un vârf care va depăși vârful valului Delta, iar valul 5 va debuta în a doua săptămâna a lunii ianuarie. Va fi o creștere foarte abruptă și o scădere la fel de abruptă după după aproximativ patru săptămâni, dacă vom urma modelul din Africa de Sud.

Sperăm să fie în jur de patru-șase săptămâni faza ascendentă, astfel încât la sfârșitul lunii aprilie să se termine valul. Avem un număr foarte mare de cazuri într-o perioadă foarte scurtă. Acest lucru va pune o presiune imensă pe spitale.

Chiar dacă varianta (n.r. Omicron) ar fi cu 50% mai puțin virulentă, faptul că este de patru ori mai transmisibilă poate dubla presiunea pe spitale, față de vârful valului Delta. Singurele măsuri care s-ar fi putut lua ar fi fost certificatul verde. Atunci când a fost anunțat în octombrie a dus la o creștere a numărului de vaccinări. Boosterul a devenit foarte important pentru Omicon și mai ales vaccinarea copiilor. Avem deschiderea școlilor săptămâna viitoare, nu înțeleg de ce s-a amânat debutul vaccinării copiilor între 5 și 11 ani.”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma.

Subiecte în articol: omicron COVID-19 Octavian Jurma
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători