Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cum putem stinge un incediu rapid. Dispozitivele care pot preveni incendiile catastrofale, accesibile oricărui român

Cum putem stinge un incediu rapid. Dispozitivele care pot preveni incendiile catastrofale, accesibile oricărui român

Incendiul de joi dimineața, de la Constanța, a arătat cât de devastatoare pot fi și cât de repede se pot propaga flăcările unui incendiu inițiat într-un spațiu închis.

de Rafaelo Varga    |   

Antena 3 a prezentat în cadrul News Hour with CNN un experiment în cadrul căruia și-au dovedit eficacitatea două mijloace moderne de combatere a incendiilor încă din primele momente.

Bila de foc este un dispozitiv cu declanșare automată, pe bază de pulbere, care poate fi folosit în încăperi închise, hote, bucătării zone cu tablouri electrice.

Se declanșează doar sub acțiunea flăcărilor: atunci, bila pleznește și stinge focul cu pulberea din interior. Dispozitivul are cca 1kg de pulbere, care aderă la flacără și efectuează stingerea.

Pompierul Alexandru Bălănescu a menționat că bila de foc se declanșează la cea mai mică flacără, lucru dovedit și în experimentul Antena 3: o a doua bilă aruncată în containerul care ardea inițial a eliberat, la rândul ei, pulberea de stingere, pentru că mai exista jar în interiorul cutiei.

Spray-ul cu CO2, ușor de folosit, reprezintă, de asemenea, un mijloc practic și eficient de intervenție în caz de incendiu, fiind util, de pildă, șoferilor.

Dioxidul de carbon, care, spre deosebire de oxigen, nu întreține arderea, este în acest caz agentul de stingere.

Este cu precădere util în cazul incendiilor cu sursă electrică, dar poate fi folosit și în cazul celor alimentate de combustibili volatili.

Intervenția cu astfel de dispozitive este salutară, mai ales în fazele inițiale ale unui incendiu.

Atât bila de foc cât și spray-ul cu dioxid de carbon sunt disponibile la vânzare pentru populația civilă.

Dacă, totuși, focul a apucat să se extindă și nu poate fi oprit, trebuie apelat numărul unic de urgență 112.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai