Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Ziua vulpilor

Ziua vulpilor

După 2.000 de ani de existență, Leicester, unul dintre cele mai vechi orașe din Anglia, a devenit capitala mondială a sportului.

de Cornel Preda    |   

Descoperit de romani în timpul cuceririlor din sudul Britaniei, orașul de pe râul Soar adormise într-o lume industrială și inginerească. Oameni din toate colțurile lumii s-au adunat aici până când s-au făcut vreo 300.000. Printre ei, un roman al zilelor moderne, cu o minge de fotbal în loc de sabie, era primit cu scepticism. Avea o poreclă care nu prea îi făcea cinste. Suna a om de tinichea, ba chiar a căldărar. De fapt, porecla Tinkerman făcea referire la obiceiul lui de a amesteca jucătorii și formulele de joc. Experimentele au produs înțelepciune, iar bătrânelul avea să guste din cupa succesului și să cucerească laudele întregii lumi unite. La o altă masă verde, un băștinaș, un „lestăr boi” pe numele său Mark Selby, își umplea paharul de șampanie pentru a doua oară și savura titlul mondial. Nici măcar sufletul lui de microbist nu mai știa pentru ce să se bucure mai întâi. Seara nu mai era doar a lui. Era a orașului.

Leicester City, prima campioană „virgină” a Angliei după 38 de ani

Leicester City a cucerit în premieră titlul de campioană a Angliei la fotbal, luni seara. Titlul cucerit de Leicester amintește de performanța realizată de Blackburn Rovers în 1995, la doar trei ani de la crearea bogatei Premier League, sau de reușita nou-promovatei Nottingham Forest în 1978. De altfel, din 1995, de 20 de ani!, nicio echipă din afara orașelor Londra sau Manchester nu a spart acest monopol și este pentru prima oară din 1978 când o echipă obține trofeul în premieră.

Credit foto: www.facebook.com/lcfc

Titlul cucerit de Leicester City este însă poate unul dintre marile șocuri din istoria sportului, consfințit după ce Tottenham a scăpat printre degete un avans de două goluri și a remizat, scor 2-2, la Chelsea Londra. Cu șapte puncte avans și două etape de jucat, Leicester nu mai poate fi ajunsă de Tottenham. Spurs conducea cu 2-0 la pauză, după golurile lui Harry Kane și Heung-Min Son și părea să prelungească lupta pentru titlu și în weekendul viitor. Dar pe fondul unui joc nervos și a unei lipse de disciplină, Tottenham le-a permis celor de la Chelsea, orchestrați de Eden Hazard, să revină în meci. Hazard, un jucător magistral în sezonul trecut, îi aducea lui Chelsea, pe 3 mai 2015, titlul de campioană cu un gol decisiv. Un an mai târziu, la fix 365 de zile de când nu mai marcase pe Stamford Bridge în campionat, la capătul unui sezon dezamăgitor pentru „albaștri”, Hazard, venit de pe banca de rezerve, a produs un mic seism în insulă. Nu, nu este o glumă. Celebrii cercetători britanici, sub forma unei echipe de la Universitatea din Leicester, au instalat un seismometru lângă stadionul King Power, care a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 0.3 pe scara Richter, în februarie, când Leonardo Ulloa înscria golul victoriei în ultimele minute ale partidei cu Norwich. Putem îndrăzni să presupunem că aceeași eliberare de energie a avut loc și luni seara, la numărul de magie al belgianului Hazard.

De la 20 la 1, într-un singur an

Când Blackburn a câștigat Premier League în 1994/1995, echipa avea a patra cea mai mare notă de plată a salariilor din campionat. De atunci, doar echipele din top 3 al bugetelor au triumfat. Datele exacte nu sunt disponibile pentru acest sezon, însă specialiștii au estimat că Leicester se află pe locul 12 în ceea ce privește valorea financiară a lotului.

Deși puțini credeau, echipa a avut parte de un debut excepțional de sezon. Atacantul Jamie Vardy a înscris 13 goluri în 11 partide consecutive din august până în noiembrie, doborând recordul lui Ruud van Nistelrooy de 10 reușite consecutive. Pe 19 decembrie, Leicester a învins Everton cu 3-2 pe Goodison Park și Crăciunul a găsit-o pe primul loc. Anul Nou a găsit-o în urma lui Arsenal însă până azi echipa a pierdut doar de trei ori în cele 36 de etape și nu a coborât niciodată mai jos de locul 6 în acest sezon, din data etapa a 23-a instalând-se din nou și definitiv pe primul loc.

Istoria clubului nu este una bogată. Cu doar trei Cupe ale Ligii (1964, 1997, 2000) în vitrină și o supercupă dobândită în circumstanțe non-conforme, în cei 132 de ani de existență, echipa de fotbal a fost mereu umbrită de succesul echipei de rugby, Leicester Tigers.

Mai mult, în urmă cu doar opt ani, City era retrogradată în premieră din Championship în al treilea eșalon fotbalistic englez. Leicester City a promovat în Premier League în 2014, iar anul trecut s-a menținut în eșalonul de elită din Albion cu destule emoții. A stat pe ultimul loc timp de 140 de zile și cu nouă etape înainte de final era la șapte puncte de salvare. Echipa a câștigat șapte din acele meciuri și a reușit cea mai mare „evadare” de la retrogradare din istorie.

Gary Lineker. Vânzător, golgheter, salvator

Remarcabil este și fapul că în urmă cu 15 ani, City aproape a încetat să existe. Îngropat în datorii, clubul a intrat în administrare și a fost salvat prin efortul suporterilor și al unui consorțiu condus de unul dintre fiii faimoși ai clubului, Gary Lineker.

“Nu am făcut-o pentru bani. A fost un gest caritabil, practic, pentru ca Leicester să meargă mai departe”
Gary Lineker, vicepreședinte de onoare al clubului 

Lineker a crescut ajutându-şi tatăl să vândă fructe şi legume la o piaţă din Leicester. Îşi aduce aminte într-un interviu pentru The Daily Telegraph că la vârsta de opt ani a mers pe Wembley pentru finala Cupei Angliei, pe care, ca de fiecare dată, echipa lui a pierdut-o, iar el a plâns tot drumul spre casă. City a fost şi prima echipă la care a jucat el şi pentru care a înscris 95 de goluri în 194 de partide, o performanţă neegalată de 30 de ani de când a plecat.

A trecut pe la Everton, Barcelona, cu care a câştigat Cupa Cupelor şi Cupa Spaniei, şi, ca în orice poveste încâlcită, Tottenham Hotspur, înainte să se retragă în Japonia pentru scurt timp.Luni seară, Tottenham, cu care Lineker a câştigat Cupa Angliei în 1991, avea nevoie de o victorie cu Chelsea pe Stamford Bridge pentru a păstra şanse la titlu. Prima victorie după februarie 1990, când un anume Gary Lineker semna golul victoriei.

>Aşteptarea continuă, bucuria lui Lineker, marcator al 48 de goluri în tricoul Angliei şi unul dintre puţinii fotbalişti care nu au văzut în cariera lor vreun cartonaş galben sau roşu, se îndreaptă însă spre prima iubire.

“Este o combinaţie ciudată de fericire şi agonie. Este atât de incredibil şi mi-am dorit atât de mult să se întâmple încât devenise foarte dificil să privesc meciurile. Dacă ar fi scris cineva un scenariu de film cu povestea asta, i s-ar fi spus că este ridicolă”.

Atât de ridicol i s-a părut şi lui acest scenariu încât a făcut, la jumătatea sezonului, o promisiune pe măsură. A anunţat pe Twitter că va prezenta prima emisiune Match Of The Day (MOTD) din sezonul viitor în lenjerie intimă.

Șanse mai mari ca Elvis să fie în viață

Pe 30 iunie 2015, Nigel Pearson era dat afară, în ciuda salvării de la retrogradare pe care Ranieri a catalogat-o de curând că ar fi fost un miracol. Înlăturarea lui a fost pusă pe seama unor probleme de PR din cursul sezonului, la care un scandal sex-tape cu fiul său şi alte rezerve de la Leicester în roluri principale a pus capac. Totul părea că se năruie și că urmează un nou sezon greu.

Astfel, Leicester era cotată la începutul sezonului de casele de pariuri cu o șansă la 5.000 la câștigarea titlului, iar acest fapt oferă perspectiva completă a surprizei create de echipa antrenată de italianul Claudio Ranieri. Acesta nu a fost primit cu braţele deschise decât de conducerea clubului, în timp ce fanii, jucătorii sau Lineker au fost rezervaţi, ca să nu spunem mai mult.

Ca să înţelegeţi dimensiunea surprizei, BBC a alcătuit un top cu zece lucruri despre care casele de pariuri au considerat că au mai mari şanse de realizare. Dintre acestea amintim doar numirea realizatorului TV Piers Morgan ca manager la Arsenal (2500/1), Monstrul din Loch Ness să fie găsit (500/1), Kim Kardashian să fie preşedintele SUA sau Elvis să fie în viaţă (ambele 2000/1).

Pierderi uriaşe pentru casele de pariuri

Există oameni care au pariat pe cota de 5000/1, în glumă, ca o provocare sau din plictiseală. Câţiva, destul de mulţi, vor câştiga sau au câştigat deja sume importante de bani. Victoria lui Leicester reprezintă cea mai gravă daună financiară din istoria caselor de pariuri, volumul banilor încasaţi pentru pariurile pe favorite – Manchester United, Manchester City, Chelsea şi Arsenal – fiind insuficienţi pentru a acoperi pagubele cauzate de victoria “Vulpilor”.

Oficialii a trei mari case de pariuri din Anglia au declarat pentru ESPN că împreună vor pierde 9,9 milioane de euro. Ladbrokes, o companie veche de 130 de ani, a primit 47 de pariuri până în septembrie, când cota lui Leicester s-a schimbat la 1500/1. Va pierde 5,74 milioane de euro în total, asta în condițiile în care 24 de pariuri din cele 47 au fost răscumpărate pentru mai puțini bani. La începutul lunii martie, Ladbrokes a plătit cu succes câteva din marile pariuri. Cel mai mare, 62 de euro, i-a adus câștigătorului, la vremea respectivă, 91.000 de euro. Ar fi câștigat 310.000, însă ispita a fost prea mare.

Oficialii William Hill și-au calculat pierderile la 2,78 milioane de euro. Au avut doar 25 de pariuri maxime, dar au încercat până în ultima clipă să ajungă la înțelegeri mai avantajoase. Iar Fred Done, proprietarul BetFred, într-o mișcare de promovare, a declarat pariurile pe Leicester City câștigătoare încă de pe 3 aprilie și a plătit câștiguri de 1,4 milioane de euro.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare