Antena 3 CNN Actualitate Cât de periculos este norul toxic din Ucraina care se îndreaptă spre România. Octavian Berceanu explică

Cât de periculos este norul toxic din Ucraina care se îndreaptă spre România. Octavian Berceanu explică

Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu, a vorbit în exclusivitate la Antena 3, despre norul toxic din Ucraina care ar putea ajunge în curând pe teritoriul României.

de Iulia Gorgorin    |   

Meteorologii contactaţi de Antena 3 anunţă că vântul va sufla cu putere în următoarele două zile şi va sufla din direcţia vest, sud-vest, ceea ce înseamnă că nu este exclus ca norul toxic din Ucraina să ajungă pe teritoriul României.

Cei de la ANPM transmit, însă, că nu sunt motive de îngrijorare. Măsurătorile arată că şi dacă va ajunge pe teritoriul României, norul va dispărea rapid, fiind dispersat de vânt. Totuşi, nişte condiţii de calm atmosferic sau eventuale ploi ar putea să creeze probleme şi pe teritoriul ţării noastre.

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu (GNM), a explicat în exclusivitate la Antena 3 cum ne poate afecta starea de sănătate acest nor toxic care ar putea să ajungă şi în România.

Octavian Berceanu: "De aceste particule se pot lipi metale grele, diferite substanţe toxice pentru oameni"

"Măsurători se fac la fiecare oră, în fiecare zi, pentru că asta este normalitatea la Agenaţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi în reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. Nu e nimic schimbat, dar nici nu am văzut nişte analize mai detaliate asupra particulelor duse de vânt, că noi vorbim de acele particule care sunt de câteva ori mai subţiri, mai mici, decât grosimea firului de păr, dar ele sunt ca nişte transportoare. De aceste particule se pot lipi metale grele, diferite substanţe, puternic toxice pentru mediu şi pentru noi oamenii. Ceea ce este de remarcat este faptul că vântul are o direcţie dinspre nord-est către sud-vest, dar concentraţia mare de curent, de aer cu particule se va revărsa peste Marea Neagră. Parea de est a Ucrainei va fi măturată de diferiţi curenţi de aer în următoarele 7-8 zile, dar acestea vor avea o direcţie preponderentă spre Marea Neagră şi doar adiacent vor atinge Republica Moldova şi estul ţării noastre. 

De ce situaţia ar fi mult mai gravă dacă va ploua

"Pentru că particulele purtate la înălţimi vor fi în momentul acela trimise direct către sol. Cea mai mare poluare poate nu este una atmosferică în momentul de faţă în Ucraina, ci este o poluare a solului şi a apelor şi asta ridică probleme majore pentru noi, dar şi pentru Europa, pentru că Ucraina este un furnizor de hrană, de cereale, iar metalele grele vor fi înglobate în sol şi din sol vor trece prin creşterea plantelor în seminţe, iar seminţele: grâu, orz, ovăz, floarea-soarelului, porumb vor fi vândute apoi pe piaţă. 

În momentul de faţă nu am avut ploi consistente. Acest praf rămâne pe suprafaţa solulului şi praful poate fi purtat de vânt şi în următoarele luni.

Noi nu putem interveni pe un teritoriu străin, asta este clar şi vom fi la mila curenţilor de aer. Momentan, curenţii de aer curăţă cumva aerul şi trimit aceste particule către Marea Neagră", a explicat Octavian Berceanu la Antena 3.

Subiecte în articol: Octavian Berceanu nor toxic Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept