Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Oportunitățile IMM-urilor pentru dezvoltarea României

Oportunitățile IMM-urilor pentru dezvoltarea României

Spre deosebire de marile companii, IMM-urile găsesc mai greu finanţare. Desigur, finanţările private sunt mai accesibile marilor companii, însă nu putem neglija întreprinderile mici și mijlocii. Este important să punem accentul pe acestea, căci au mare potenţial de creştere. Tocmai de aceea recomand serviciile de dezvoltare care ţintesc astfel de firme și încurajez guvernul României să suplimenteze aceste măsuri cu reglementări care să sprijine mediul de afaceri.

Preşedintele Juncker are un obiectiv precis de a dubla folosirea instrumentelor financiare în următorii ani. Fiecare euro poate fi folosit, dar şi investit - o dată, de mai multe ori. Speranţa noastră e să convingem IMM-urile să folosească atât fondurile, cât şi instrumentele financiare. Și trebuie să o facem, pentru că există rezultate vizibile în alte țări, precum Spania sau Malta, în care micii întreprinzători au accesat fonduri și au creat companii puternice care au dezvoltat regiunea în care se aflau.

Comisia încurajează toate statele membre şi Romania, în particular, să folosească instrumentele financiare, căci acestea pot fi precum un cocktail de vitamine pentru un organism slăbit. Trebuie să învăţăm să investim intelligent și să putem astfel dezvolta nu doar compania pe care o conducem, ci și țara. Programele operaționale sunt în prezent mai bine concentrate pe priorități strategice iar atunci când au ca obiectiv inovarea, joacă un rol esențial în crearea de locuri de muncă de calitate superioară.

Sprijinul pentru IMM-uri, inclusiv pentru start-up-uri, trebuie într-adevăr să aibă în vedere mecanisme de sprijin pentru competențele antreprenoriale, precum și o serie de servicii externe în beneficiul IMM-urilor, pentru a se relansa, dezvolta și inova. În același timp trebuie să ne asigurăm că aceste mecanisme sunt ușor accesibile pentru IMM-uri.

Acesta este motivul pentru care am luat o serie de măsuri pentru a simplifica regulile. Iar rezultatele Grupului de Lucru la Nivel Înalt pentru Simplificare în sprijinul IMM-urilor se vor vedea cât de curand. Bugetul european este dovada vie a solidarității financiare, iar evaluarea intermediară curentă a cadrului financiar multianual 2014-2020 reprezintă încă o mărturie a eforturilor noastre de a orienta bugetul către o creștere economică inteligentă și incluzivă. Fondurile europene structurale și de investiții se află în centrul acestor eforturi. Mobilizarea cetățenilor noș- tri înseamnă și să le oferim oportunitatea de a-și valorifica talentele și a-și transforma ideile în proiecte de calitate. Europa trebuie să investească puternic în tinerii săi, în cei care caută un loc de muncă și în firmele sale nou-create.

Mai multe, în ediția print a revistei Români care dezvoltă România. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania