Antena 3 CNN Life Culinar Pască cu branză fără aluat. Rețeta simplă, gata în numai o oră

Pască cu branză fără aluat. Rețeta simplă, gata în numai o oră

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 06:30 18 Apr 2025 Modificat la 08:07 18 Apr 2025
Pasca iese pufoasă și mătăsoasă dacă albușurile sunt adăugate la final. Foto: Profimedia Images

Tradiția spune că de Paște, gospodinele pregătesc pască – simbolul dulce al Învierii și al bucuriei creștine. Fie cu brânză, fie cu smântână, cu aluat sau fără, pasca rămâne nelipsită de pe masa românilor în această perioadă sfântă. Iar rețeta de pască fără aluat, pufoasă ca un sufleu și bogată în arome, câștigă tot mai mult teren în rândul celor care caută o variantă mai lejeră și mai simplu de preparat, scrie savoriurbane.com.

Pasca fără aluat, cea mai simplă rețetă de Paște

Această pască specială se deosebește printr-un detaliu care îi oferă o textură aerată, mătăsoasă: albușurile se bat separat și se încorporează la final în compoziția de brânză. Secretul este să nu adăugați prea multă făină sau amidon, pentru că umplutura devine grea și cauciucoasă. Și încă un detaliu important: brânza de vaci nu se înlocuiește cu ricotta sau urdă, deoarece aceste produse au altă consistență și gust.

Ingrediente pentru pasca fără aluat

  • 275 g brânză de vaci grasă, bine scursă de zer

  • 200 g cremă de brânză 

  • 50 g făină de orez (sau făină normală) sau amidon

  • 75 g zahăr

  • 2 ouă

  • Un praf de sare

  • Miezul de la ½ păstaie de vanilie sau un plic de zahăr vanilat

  • Coajă rasă de lămâie

  • 80 g stafide

Pentru tapetat forma:

  • 50 g unt

  • 1 lingură pesmet

Mod de preparare

Prepararea începe prin separarea ouălor. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Într-un bol separat, se amestecă toate celelalte ingrediente: brânza, crema de brânză, zahărul, gălbenușurile, făina, vanilia, coaja de lămâie. Stafidele se adaugă la final. Compoziția se omogenizează bine, apoi se încorporează cu grijă albușurile bătute, cu mișcări largi, pentru a păstra textura pufoasă.

Forma de copt, cu diametrul de aproximativ 18 cm, se unge cu unt și se tapetează cu pesmet. Dacă are fund detașabil, se poate pune hârtie de copt la bază. Se toarnă compoziția în tavă și se coace timp de 50 de minute, la 160°C (foc mic spre mediu în cazul cuptoarelor pe gaz). Dacă se mărește cantitatea, timpul de coacere poate ajunge la 70-80 de minute. Pasca este gata când capătă o crustă aurie, ușor rumenită.

Se lasă la răcit în formă, apoi se scoate cu grijă și se așază pe un platou. Se taie doar după ce este complet rece și se poate pudra cu zahăr vanilat, pentru un plus de savoare.

Această variantă fără aluat păstrează toată tradiția și simbolistica acestui aliment tradițional, dar într-o formă mai lejeră, ideală pentru cei care preferă preparatele mai simple, dar pline de gust.

 

Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole