Antena 3 CNN Actualitate Procurori cercetați pentru că au dezvăluit informații confidențiale autorităților altui stat

Procurori cercetați pentru că au dezvăluit informații confidențiale autorităților altui stat

Inspecția Judiciară a exercitat acțiuni disciplinare față de doi procurori după ce ei au pus la dispoziția autorităților dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidențiale din dosare, se arată într-un comunicat al instituției, citat de Alina Petrescu, la Esențial, de la Antena 3.

Primul procuror este acuzat de ” nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, constând în aceea că  a  pus la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidenţiale, nerespectarea, în mod nejustificat, a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, prin aceea că  a  emis un ordin prin care a dispus redistribuirea unor dosare penale cu încălcarea dispoziţiilor legale; și exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, se arată în comunicatul Inspecției Judiciare.

Cel de-al doilea procuror, (suspendat din funcţie) este acuzat ”de două abateri de exercitare a funcţiei cu rea-credinţă, prevăzute de art. 99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constând în aceea că:  a informat, întocmit şi semnat, alături de prim procurorul unităţii, acte procedurale şi a pus la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală în scopul declanşării unor investigaţii penale proprii; a redactat şi semnat în nume propriu, cu încălcarea prevederilor legale, mai multe acorduri privind constituirea unor echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din alt stat”;

Totodată, el este acuzat ”de nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. lit. j) din Legea  nr. 303/2004, constând în aceea că a pus  la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidenţiale”
se arată în comunicat..

”Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză”, se mai arată în comunicatul Inspecției Judiciare.



TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic