Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Război în Ucraina | Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 49. Armata rusă a avertizat, miercuri seară, că ar putea ataca centre de comandă din Ucraina, inclusiv din zona capitalei Kiev, ca reacţie la "tentative de a comite acte de sabotaj" pe teritoriul Rusiei.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia ameninţă că va ataca centre decizionale din Ucraina pentru a opri planuri de "sabotaj"
  • SUA trimite o altă rundă de ajutor militar Ucrainei, în valoare de 800 de milioane de dolari
  • Kremlinul denunţă utilizarea de către Joe Biden a termenului "genocid"
  • Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
  • Rusia spune că transporturile de arme din SUA și NATO în Ucraina sunt ”ținte militare legitime”
  • Putin, despre efectele sancțiunilor impuse de Occident: "Pentru noi, este o oportunitate"
  • Trei șefi de stat din Uniunea Europeană au ajuns la Kiev. Vizita lor vine după ce Ucraina a refuzat să-l primească pe președintele german Frank-Walter Steinmeier, considerat prea apropiat de Rusia
  • Suedia urmează să solicite aderarea la NATO în vara acestui an
  • Rușii pregătesc o paradă de "Ziua Victoriei" la Mariupol
  • Joe Biden îl acuză pe Vladimir Putin de genocid
  • Fost comandant al forțelor aliate: ”NATO trebuie să se pregătească pentru război”

Update 13 aprilie, ora 22:00. Armata rusă a avertizat, miercuri seară, că ar putea ataca centre de comandă din Ucraina, inclusiv din zona capitalei Kiev, ca reacţie la "tentative de a comite acte de sabotaj" pe teritoriul Rusiei.

„Observăm tentative de acte de sabotaj şi atacuri ale trupelor ucrainene asupra unor obiective de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Dacă vor continua cazurile de acest fel, forţele armate ale Federaţiei Ruse vor ataca centrele decizionale, inclusiv în Kiev, ceea ce până acum armata rusă a evitat să facă", a declarat miercuri seară generalul-maior Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de CNN.

Update 13 aprilie, ora 21:09. Armata rusă se pregătește pentru o „ofensivă la scară largă” în estul Ucrainei în zilele următoare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei franceze, col. Pascal Lanni.

„În următoarele câteva zile, poate aproximativ 10 zile, Rusia și-ar putea relansa eforturile printr-o ofensivă pe scară largă în est și sud pentru a cuceri regiunile Donețk și Lugansk […] sau chiar să meargă până la râul Nipro, dacă capacitățile îi permit”, a spus Lanni jurnaliştilor, potrivit CNN.

Update 13 aprilie, ora 20:35. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut miercuri Rusiei să găsească o soluție pentru pace, „de dragul umanității”.

„Mâine se împlinesc 50 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. În acest timp, 4,6 milioane de refugiați au părăsit țara. Mii de civili au murit, inclusiv copii. Au existat 119 atacuri verificate asupra centrelor medicale. Serviciile de sănătate continuă să fie grav perturbate, în special în estul țării”, a spus Tedros, în timpul unei conferințe de presă la Geneva, miercuri.

Update 13 aprilie, ora 20:00. Președintele american Joe Biden i-a spus miercuri omologului său ucrainean că SUA va trimite Ucrainei arme, muniție și asistență de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari.

„În timp ce Rusia se pregătește să-și intensifice atacul în regiunea Donbas, Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei capabilitățile de a se apăra", a transmis Joe Biden într-un comunicat.

Update 13 aprilie, ora 19:20. Administraţia Vladimir Putin a catalogat drept "inacceptabilă" încercarea preşedintelui american, Joseph Biden, de "a distorsiona" situaţia din Ucraina prin utilizarea termenului "genocid" într-o declaraţie.

"Noi considerăm că un astfel de efort de a distorsiona situaţia este inacceptabil. Este cu greu acceptabil aşa ceva din partea unui preşedinte al Statelor Unite", a afirmat miercuri după-amiază Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de BBC News.

Anterior, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a manifestat reticenţă privind utilizarea termenului "genocid". „Eu aş fi foarte atent cu astfel de termeni, întrucât aceste popoare sunt înrudite", a declarat Emmanuel Macron, citat de postul France 2.

Update 13 aprilie, ora 19:13. Uniunea Europeană a aprobat miercuri un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Valoarea acestuia se ridică la 543 de milioane de dolari.

În total, UE a alocat ajutoare de 1,63 miliarde de dolari pentru a susține țara atacată de forțele ruse.

Noul pachet va finanța furnizarea de echipamente și provizii către Forțele Armate ucrainene. Acesta include ”echipament de protecție individuală, truse de prim ajutor și combustibil, precum și echipamente militare concepute pentru a furniza forțe letale în scopuri defensive”, a transmis Consiliul European într-un comunicat.

Update 13 aprilie, ora 18:47. Televiziunea rusă de stat a difuzat și răspândit pe internet un videoclip fals, care susține că atacul cu rachete asupra unei gări, care a ucis zeci de oameni, a fost efectuat de Ucraina. Materialul video apare cu sigla publicației BBC, care a reacționat imediat.

Videoclipul a fost editat cu o siglă BBC News și a afișat un stil grafic similar cu cel al radiodifuzorului. Acesta dă impresia falsă că BBC a confirmat că forțele armate ucrainene s-au aflat în spatele atacului recent asupra gării Kramatorsk.

BBC nu a produs un astfel de videoclip, a transmis publicația, adăugând că încă nu a fost posibilă verificarea sursei respectivului atac.

Update 13 aprilie, ora 18:40. Președinții Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei au vizitat astăzi orașul ucrainean Borodyanka, bombardat de ruși, alături de Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei le-a povestit  despre numeroasele crime comise de ocupanți pe pământul ucrainean. Liderii de stat au vorbit și despre necesitatea introducerii de sancțiuni pe scară largă care să contribuie la oprirea războiului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 13 aprilie, ora 18:24. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis un mesaj pentru europeni. Este unul dintre puținele discursuri în limba engleză publicate de liderul de la Kiev, care a venit și cu un avertisment pentru România, Moldova, Polonia și Țările Baltice.

Liderul de la Kiev a făcut o descriere a modului în care s-a desfășurat conflictul dintre țara sa și Rusia până în prezent. El a lăudat armata țării sale.

Update 13 aprilie, ora 17:45. Președintele Vladimir Putin a declarat că "se deschid noi ferestre de oportunitate" pentru exporturile Rusiei, în contextul sancțiunilor occidentale, în timp ce statele vestice se confruntă cu o adevărată criză energetică.

În timpul unei întâlniri virtuale privind dezvoltarea regiunii arctice, Putin a spus că "refuzul unor țări occidentale de a se angaja într-o cooperare normală, inclusiv cu resursele energetice rusești", afectează milioane de europeni și se reflectă și în Statele Unite.

„Diferiți experți au spus că Ucraina nu va rezista mai mult de o săptămână dacă Rusia invadează. Nu numai că am reușit să oprim armata rusă - i-am respins! Dar războiul nostru este departe de a se fi terminat. Asta a fost doar prima rundă”, a spus Zelenski, într-un mesaj video distribuit pe Facebook.

Update 13 aprilie, ora 16:20. Rusia va considera vehiculele SUA și NATO care transportă arme pe teritoriul ucrainean drept ținte militare legitime, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

„Avertizăm că transporturile de arme SUA-NATO pe teritoriul ucrainean vor fi considerate de noi ținte militare legale”, a spus oficialul rus pentru agenția de presă rusă de stat TASS, scrie Reuters.

Update 13 aprilie, ora 16:00. În contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, Suedia urmează să solicite aderarea la NATO în vara acestui an, potrivit cotidianului Svenska Dagbladet.

Conform sursei citate, această țară va solicita formal primirea în Alianță cu ocazia Summit-ului NATO de la Madrid, din luna iunie.

Partidul Social-Democrat suedez, de guvernământ, a luat deja decizia aderării la NATO.

Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a refuzat să comenteze intenția guvernului suedez, de a aplica pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică, dar a indicat că statutul de membru NATO reprezintă o soluție de securitate, prin mecanismul Articolului 5, care garantează apărarea mutuală în caz de atac asupra unui stat membru.

Update 13 aprilie, ora 15:00. Președinții Poloniei, Lituaniei și Letoniei au ajuns în capitala ucraineană pentru discuții cu Volodimir Zelenski.

Președinția polonă a publicat imagini cu liderul de la Varșovia, Andrzej Duda, președintele leton, Egils Levits, și cel lituanian, Gitanas Nausėda, alături de gazdele de la Kiev.

Acest demers vine la o zi după ce președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat planurile de a se alătura acestui grup de lideri europeni.

Ucraina a precizat clar că Steinmeier nu este binevenit, reproșându-i-se apropierea sa Rusia în perioada în care a fost ministru de externe al Germaniei.

Pe de altă parte, un consilier al președintelui Zelenski spune că se așteptă la o vizită la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz.

Update 13 aprilie, ora 14:00. Rusia intenționează să organizeze o paradă de "Ziua Victoriei" la Mariupol.

Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a dezvăluit pe canalul său Telegram intențiile trupelor Moscovei.

Andriușcenko spune că omul rușilor, Konstantin Ivascenko, a primit deja ordine să curețe de cadavre și moloz o parte a districtului central din oraș, pentru ca parada de 9 mai să se poată desfășura.

Ivașcenko este un consilier local din Mariupol pe care liderul autoproclamatei "Republici Populare Donețk", Denis Pușilin, a anunțat că-l va pune primar peste orașul devastat.

Pe 9 mai, armata rusă celebrează în mod uzual Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 21.000 de civili, locuitori ai Mariupolului, ar fi fost uciși de de la începutul invaziei ruse, conform CNN, care îl citează pe primarul Vadim Boicenko.

Estimări independente ale numărului de victime nu sunt disponibile. Președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre "zeci de mii" de morți în Mariupol.

Update 13 aprilie, ora 13:00. Președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să descrie acțiunile Rusiei în Ucraina drept ”genocid”.

Într-un interviu de televiziune acordat postului public France 2, Macron a fost întrebat dacă el, la fel ca președintele american Joe Biden, ar folosi termenul „genocid” pentru cataloga uciderea civililor ucrainenilor de către armata rusă.

Macron a răsspus: "Aș fi atent cu astfel de termeni, deoarece aceste două popoare sunt frățești. Vreau să încerc în continuare, pe cât pot, să opresc acest război și să reconstruiesc pacea. Nu sunt sigur că o escaladare a retoricii servește acestei cauze."

Update 13 aprilie 2022, ora 12:00. Zelenski se oferă să-l schimbe pe magnatul pro-Kremlin, acuzat de trădare, Viktor Medvedchuk, cu ucrainenii capturați de Rusia

Medvedchuk, unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei și apropiat al lui Putin, purta o uniformă a armatei ucrainene când a fost găsit, după ce a scăpat de arestul la domiciliu.

Update 13 aprilie 2022, ora 11:30. SUA ar putea da Ucrainei arme pentru a lovi aerodromurile rusești

Statele Unite sunt gata să ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei arme cu rază medie de acțiune capabile să atace aerodromurile din Rusia.

Update 13 aprilie 2022, ora 11:13. SUA alocă alte 750 de milioane de dolari ajutor militar pentru Ucraina

Administrația președintelui american Joe Biden este așteptată să anunțe miercuri încă 750 de milioane de dolari în asistență militară pentru Ucraina pentru lupta sa împotriva forțelor ruse, potrivit Reuters.

Echipamentul ar fi finanțat folosind Presidential Drawdown Authority, sau PDA, în care președintele poate autoriza transferul de articole și servicii din stocurile din SUA fără aprobarea Congresului ca răspuns la o urgență.

Update 13 aprilir 2022, ora 10:33. Joe Biden îl acuză pe Vladimir Putin de genocid

Președintele american Joe Biden a declarat marți că atrocitățile descoperite în Ucraina sunt calificate drept genocid, spunând că ”este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă ideea însăşi de a putea fi ucrainean”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru că l-a folosit, spunând că sunt „cuvintele adevărate ale unui lider adevărat”.

Update 13 aprilie 2022, ora 9:40. Fost comandant al forțelor aliate: ”NATO trebuie să se pregătească pentru război”

Alianța Nord-Atlantică ar trebui să facă pregătiri riguroase pentru un eventual război cu Federația Rusă. Este declarația unui fost comandant adjunct al NATO, Richard Shirreff, care avertizează că războiul dintre Ucraina și Rusia ar putea escalada rapid în tot restul Europei.

Conform fostului comandant, toate statele membre NATO trebuie să își consolideze și să își întărească atât forțele armate cât și raționamentul politic în eventualitatea răspândirii războiului la nivel global.

Update 13 aprilie 2022, ora 9:24. Putin a acuzat Kievul că s-a îndepărtat de acordurile încheiate la Istanbul.

”Ucraina și Federația Rusă au ajuns la un anumit nivel de acorduri în timpul discuțiilor de la Istanbul, dar partea ucraineană s-a îndepărtat de acestea”, a spus președintele rus Vladimir Putin.

Update 13 aprilie 2022, ora 8:37. "Ce se întâmplă acum în Ucraina e o tragedie, dar nu am avut de ales”, e declaraţia uluitoare a lui Vladimir Putin. Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a făcut afirmaţii şi mai şocante: a spus că ceea ce a văzut în Bucha, este o operaţiune pusă la cale de britanici şi ucraineni.

”Asta ar fi ca în Bucha, noi am discutat despre această politică. Toți urlă pentru că trebuiau să ne dea un pachet cu sancțiuni. Noi știm despre asta, noi am discutat detaliat despre această operațiune specială. Este a lor şi este una psihologică.

Este o operaţiune psihologică făcută de britanici. Dacă vouă vă trebuie adrese, parole și numerele de mașini, marcile cu care au venit în Bucha și cum au făcut totul, FSB poate să prezinte aceste materiale, dar putem şi noi să îi ajutăm”, a declarat Alexandr Lukașenko.

Update 13 aprilie 2022, ora 8:18. Peste 720 de persoane au fost ucise în Bucea și în alte suburbii ale Kievului, care au fost ocupate de trupele ruse, și peste 200 sunt considerate dispărute, anunță Ministerul ucrainean de Interne.

Rusia își întărește prezența militară în estul Ucrainei, prevestind un nou capitol sângeros al conflictului. SUA, Marea Britanie și Australia au declarat că investighează un raport neconfirmat conform căruia Rusia a folosit un agent chimic, după ce mai mulți oameni din Mariupol au prezentat simptome de otrăvire.

Vladimir Putin a insistat marți că Rusia va avea succes în Ucraina și că discuțiile de pace au ajuns într-o „fundătură”, precizând că nu are intenția de a pune capăt campaniei militare care a transformat orașele în ruine, a forțat milioane de oameni să-și părăsească casele și a generat relatări tulburătoare despre atrocitățile comise de soldații ruși.

Dar obiectivele ”operațiunii”, a spus el, s-au concentrat pe regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014. A fost prima dată când Putin a vorbit despre un obiectiv mai limitat al războiului, concentrându-se pe controlul Donbasului, mai degrabă decât asupra întregii Ucraine.

Putin a vorbit într-o conferință de presă alături de președintele Belarusului într-un port spațial din estul Rusiei, un eveniment al cărui scop pare consolidarea imaginii liderului rus la nivel național. Aparițiile sale publice din ultimele săptămâni s-au limitat la scurte clipuri de la întâlnirile cu oficiali guvernamentali, în special de la videoconferințe.

Război în Ucraina 12 aprilie 2022 | Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" | Kievul anunță că discuțiile continuă

Război în Ucraina 11 aprilie 2022 | Joe Biden a discutat cu premierul Indiei despre organizarea unui summit Putin - Zelenski

Război în Ucraina 10 aprilie 2022 | Rușii se pregătesc de un nou atac. Convoi militar de 13 kilometri la est de Harkov

Război în Ucraina 9 aprilie 2022 | Premierul britanic Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev | Al treilea schimb de prizonieri între ruși şi ucraineni 

Război în Ucraina 8 aprilie 2022 | Peste 130 de civili au fost împuscați în Makariv, anunță primarul localității.

 

Subiecte în articol: razboi Rusia Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș