Antena 3 CNN Be EU Plafonarea prețului la petrolul rusesc, pregătită de Uniunea Europeană după un plan G7 | Ce se va întâmpla cu prețul carburanților în Europa

Plafonarea prețului la petrolul rusesc, pregătită de Uniunea Europeană după un plan G7 | Ce se va întâmpla cu prețul carburanților în Europa

Uniunea Europeană estimează că va avea toate reglementările finalizate la timp pentru introducerea unui plan de plafonare a prețului la petrolul rusesc.

Plafonarea prețului la petrolul rusesc, pregătită de Uniunea Europeană după un plan G7 | Ce se va întâmpla cu prețul carburanților în Europa
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2022   •   17:44

Este vorba de planul elaborat de G7, grupul celor mai dezvoltate state, și ar urma să fie implementat din 5 decembrie, a declarat, vineri, comisarul european pentru energie, Kadri Simson (foto), transmite Reuters.

Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de țiței rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere rusești să fie interzise din data de 5 februarie 2023.

Planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de transport exportul de petrol rusesc, însă doar la prețuri plafonate în jos.

Planul G7 ar urma să intre în vigoare tot în data de 5 decembrie.

"Sancțiunile noastre vor acoperi țițeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra țiței rusesc începând din data de 5 decembrie, și am acoperit posibilul decalaj de preț pentru cumpărătorii internaționali în cel de al optulea pachet de sancțiuni", a spus Kadri Simson la reuniunea pentru climă COP27 din stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

Temeri că prețurile carburanților vor crește după deciziile UE și G7

"Dacă G7 va decide să introducă un plafon de preț, avem nevoie, de asemenea, de un mandat din partea Consiliului", a adăugat Kadri Simson.

Autoritățile de la Washington intenționează să emită în zilele următoare o serie de orientări cu privire la plafonarea prețurilor la petrolului rusesc și sunt pregătite pentru unele dificultăți în implementare, a declarat separat un oficial din cadrul Departamentului american de Stat.

Se estimează că noile măsuri vor lipsi Rusia de venituri importante și vor obliga acest mare producător și exportator mondial de țiței să caute alte piețe de desfacere.

Agenția Internațională a Energiei a avertizat recent că o mișcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea și mai multă incertitudine pe piețele petroliere și va pune și mai multe presiuni asupra prețurilor, inclusiv la motorină.

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close