Antena 3 CNN Be EU BE EU. Ce se va întâmpla cu locurile din Parlamentul European după Brexit

BE EU. Ce se va întâmpla cu locurile din Parlamentul European după Brexit

BE EU. Ce se va întâmpla cu locurile din Parlamentul European după Brexit
25 Mai 2019   •   11:39

În funcție de cât de mulți oameni merg la vot și de modul în care votează pentru alegerile parlamentare, se distribuie și locurile în Parlamentul European. 

Sunt 751 de locuri puse la bătaie pentru viitorul mandat al Parlamentului European. Pentru moment, lucrurile se vor schimba după Brexit

28 de țări își desemnează în aceste zile reprezentanții în Parlamentul European pe sisteme de vot ce diferă de la stat la stat. Fie este vot preferențial, fie vot unic transferabil ori sunt liste închise. 
Repartizarea numărului de mandate este prevăzută în tratatele Uniunii Europene. Țările cu o populație mai numeroasă au mai mulți deputați decât țările mai mici. Așa se face că cele mai multe mandate merg la Germania, 96, apoi 74 la Franța, 73 pentru Marea Britanie și Italia, 54 la Spania, 51 la Polonia, iar 32 îi revin României. Cei mai puțini europarlamentari, câte 6 la număr, au Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta. 

Momentan se merge pe vechea schemă pentru Parlamentul European. Marea Britanie nu a ieșit încă din UE, așa că participă la aceste alegeri. Britanicii care vor fi aleși pentru un post de europarlamentar e posibil să nu apuce, de fapt, să își preia mandatele sau pot ajunge să fie europarlamentari pentru doar câteva săptămâni sau luni. 

Când Brexit-ul se va produce, Parlamentul se va reduce de la 751 de membri la 705. 27 din cele 73 de locuri ce aparțin acum Marii Britanii vor fi redistribuite către alte țări, iar 46 vor fi păstrate pentru viitoarele extinderi. După Brexit, România și alte țări mai primesc câte un loc. 

×
Subiecte în articol: Brexit be EU
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close