Antena 3 CNN Be EU Brexit, o situație dificilă. Cum vor fi afectați românii

Brexit, o situație dificilă. Cum vor fi afectați românii

Brexit, o situație dificilă. Cum vor fi afectați românii
11 Mar 2017   •   17:47

Camera Lorzilor a aprobat marţi un nou amendament la proiectul de lege care îi conferă premierului britanic, Theresa May, puterea de a lansa negocierile cu Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Marii Britanii din forul comunitar (Brexit), reclamând un vot al Parlamentului de la Londra asupra rezultatului final al negocierilor cu UE.

Aceste amendamente exclud astfel posibilitatea lansării negocierilor cu Bruxellesul în această săptămână, deoarece Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic) trebuie să examineze din nou textul, probabil la 13 martie. 

Premierul Theresa May intenţionează să declanşeze articolul 50 până la sfârşitul lui martie, termen pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, l-a confirmat vineri, la Bratislava. 

La finalul lunii ianuarie, şefa executivului de la Londra sublinia că rezultatul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE nu a fost o decizie de autoizolare a ţării sale, întrucât istoria şi cultura acesteia sunt profund racordate la restul lumii. ''Suntem o ţară europeană şi mândră de moştenirea noastră europeană comună. Dar, suntem întotdeauna o ţară care priveşte dincolo de Europa către restul lumii. Iată de ce suntem una dintre ţările cu cea mai mare diversitate rasială din Europa'', afirma May. 

”Nici guvernul nu prea știe ce vrea să facă în continuare, de aceea este și atât de divizată țara. Personal, sunt împotriva Brexit și îmi pare rău că un cuvânt atât de urât a ajuns și în limba dumneavoastră, care este atât de frumoasă. Este o mică, foarte mică șansă ca Brexit să nu se întâmple. Acum când este clar că este un demers care va costa mult Marea Britanie, iar dintre cei care au votat în favoare, când vor vedea nota de plată, ar putea fi o schimbare, peste doi ani, când va fi prezentată oferta de ieșire din Marea Britanie. Pentru cei din Marea Britanie s-au scumpit multe, unele companii se gândesc să plece, oamenii, toți, sunt deja afectați, inclusiv românii care trăiesc acolo” a spus europarlamentarul britanic Richard Corbett, sâmbătă, la Be EU.

Cum vor fi afectați românii? Deocamdată este incert.

”Doar teoretic este posibil ca Brexit să nu se întâmple. Cred că referendumul din Marea Britanie a fost începutul unei perioade de incertitudini. Este fără precedent. Nimeni nu știe ce se va întâmpla. Noi trebuie să stabilim foarte clar care sunt pașii de urmat pentru a obține beneficii maxime pentru țara noastră” spune europarlamentarul Andi Cristea

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

×
Subiecte în articol: be EU Brexit
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close