Antena 3 CNN Be EU Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, susține aderarea României la spațiul Schengen | Ce le aduce românilor această decizie

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, susține aderarea României la spațiul Schengen | Ce le aduce românilor această decizie

Cancelarul german Olaf Scholz estimează România, Bulgaria și Croația sunt state îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen și că acestea ar trebui să adere la acest mecanism care elimină controalele la frontieră.

Olaf Scholz
Olaf Scholz: ofensiva rusă în Ucraina este ”împotmolită”
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Aug 2022   •   13:15

Scholz vizitează, luni, capitala Cehiei, Praga.

Potrivit agenției Reuters, în textul discursului pe care urmează să îl prezinte în Cehia, Scholz indică faptul că "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, realizare care trebuie protejată și dezvoltată."

"Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase", conchide Olaf Scholz.

Cancelarul german afirmă că "România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline".

"Voi acționa pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline", promite Scholz.

Ministrul român Bogdan Aurescu, prudent cu privire la momentul aderării, după declarațiile lui Olaf Scholz

"Eu sunt prudent în a avansa date limită pentru aderare.

Mi-amintesc de momentul 2011, când toată lumea spunea că România va intra în Spațiul Schengen și nu s-a întâmplat acest lucru.

De aceea, mai degrabă prefer să facem demersurile care se impun și, la momentul în care decizia este luată, să anunțăm îndeplinirea acestul obiectiv", a spus ministrul român de Externe la Antena 3.

El a precizat că a discutat posibilul calendar al aderării la Schengen cu premierul ceh, a cărui țară deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Aurescu susține că România beneficiază de sprijinul Cehiei în acest demers.

Ce va aduce pentru români aderarea țării noastre la Spațiu Schengen

Aderarea unui stat la Spațiul Schengen vine "la pachet" cu mai multe avantaje legate în special de posibilitatea de a efectua în mod neîngrădit călătorii.    

  • Aderarea va elimina timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria (corelativ și cu Grecia). Asta, în contextul în care, în sezonul estival, turiștii români care trec frontiera cu Bulgaria sau cea cu Ungaria pot aștepta o oră sau chiar mai mult atât la ieșirea din țară, cât și la intrarea în România, și nu doar la sfârșit de săptămână. 
  • Nu vom mai pierde timp prețios cu controlul documentelor, iar transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria. Asta, în contextul în care presa a semnalat că sunt, în prezent, timpi de așteptare chiar și de 8 ore la intrarea în țară prin PTF Negru Vodă sau de peste 1 oră la ieșirea din țară pe la Bechet sau Giurgiu
  • Trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră, prin orice loc, în orice perioadă a anului, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil, fără a fi supuși controalelor la frontieră. Practic, vom călători precum în interiorul țării!
  • La frontiera aeriană, va fi eliminat controlul de frontieră pentru zborurile către/dinspre destinații din spațiul Schengen, iar deplasările către/din aceste destinații se vor desfășura ca un zbor intern în România.
  • Aderarea la Schengen va avea un impact pozitiv în special pentru transportatori, prin eliminarea timpilor mari de așteptare la frontierele terestre cu Ungaria și Bulgaria. Transportatorii nu-și vor mai pierde vremea cu tot felul de controale și proceduri birocratice la frontiere.
  • Comerțul va fi, de asemenea, mai profitabil, iar mărfurile vor circula mult mai rapid și la costuri mult mai mici. Costurile inerente presupuse de cheltuielile pentru combustibili, salarii, diurne șamd vor fi mult diminuate.
  • Aderarea la Schengen va crește atractivitatea României ca destinație de afaceri și ca destinație turistică. Va fi o şansă în plus pentru economia şi companiile din țară de a profita de avantajele pieței unice a UE.

 

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz România Schengen
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close