Antena 3 Be EU Câți bani dă România Uniunii Europene și ce primește înapoi

Câți bani dă România Uniunii Europene și ce primește înapoi

27 Feb 2017   •   22:52
Câți bani dă România Uniunii Europene și ce primește înapoi
Sursa foto: Foto: Pixabay

Bugetul UE este finanţat din surse care includ un procent din venitul naţional brut al fiecărui stat membru. Acest buget este orientat către domenii foarte diferite, cum ar fi creşterea nivelului de trai în regiunile mai sărace sau garantarea siguranţei alimentare. 

Bugetul este stabilit, în comun, de Comisie, Consiliu și Parlament. Comisia elaborează un proiect pe care îl înaintează spre analiză Consiliului și Parlamentului, care pot aduce modificări. În caz de dezacord, instituțiile trebuie să negocieze până ajung la un compromis.

Bugetul din fiecare an conține sumele convenite în prealabil prin cadrul financiar multianual. Acest fapt îi permite Uniunii Europene să planifice programele de cheltuieli cu câțiva ani înainte. Cadrul actual acoperă perioada 2014-2020.

De exemplu, în 2014, România a contribuit la bugetul UE cu ceva mai puțin de 1,5 miliarde de euro. În schimb, în România, în același an, au intrat ceva mai mult de 6 miliarde de euro în fonduri europene.

Aflați mai multe din clipul de mai jos.

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close