Antena 3 CNN Be EU Ce poate face România cu banii din Fondul pentru Tranziție Justă: "Putem să oferim granturi către cei care lucrează în producția de cărbune"

Ce poate face România cu banii din Fondul pentru Tranziție Justă: "Putem să oferim granturi către cei care lucrează în producția de cărbune"

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a fost invitatul Sabinei Iosub, la Strasbourg, în ediția de sâmbătă a emisiunii Be EU. Acesta a explicat cum poate țara noastră să se dezvolte cu banii din Fondul pentru Tranziție Justă, alocați de Uniunea Europeană.

Ce poate face România cu banii din Fondul pentru Tranziție Justă: "Putem să oferim granturi către cei care lucrează în producția de cărbune"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    03 Iul 2021   •   10:51

"S-a propus acest Fond pentru Tranziție Justă. Există o sumă care putea fi mai mare, dar totuși România are a două alocare dintre țările membre ale UE, după Polonia." a precizat Cristian Bușoi.

"Acest Fond vine în complementaritatea celorlaltor fonduri europene: PNRR, fondurile de coeziune și fondurile de dezvoltare a regiunilor și de dezvoltare rurală. Toate vor avea o componentă de a sprijini pactul verde european Green Deal. Acolo vor finanța mai mult noile tehnologii și anumite investiții inclusiv în zona de cercetare-inovare. Aici vorbim strict de a ne concentra pe niște regiuni, județe, care vor folosi acești bani pentru a trece mai ușor prin această perioada.

În România producția de cărbune este supusă presiunii economice. Deja sunt anumite chestiuni complicate, cel puțîn în Hunedoara, acolo vorbim și de insolvență, de posibilitatea falimentului.

Dacă vorbim de Complexul Energetic Oltenia, acolo lucrurile sunt mai echilibrate dar și acolo e nevoie de fonduri importante pentru retehnologizare. Și sigur, vorbim de plata certificatelor verzi. 

Încă dinainte de Green Deal aceste industrii aveau un viitor incert. Astăzi lucrurile sunt foarte clare: la un moment dat nu va mai fi posibilă producția energiei din cărbune. Nu avem încă o dată finală, dar pentru a atinge țintele din 2030 și 2050 avem nevoie de a transformă aceste producții de cărbune în altceva. 

"Putem din acești bani să oferim granturi către cei care lucrează acolo, pentru a deschide mici afaceri, pentru cursuri de recoversie profesională."

Programul pe care l-am dezbătut și votat în Pralamentul European prevede o largă paleta de activități care pot fi finanțate. Parte din aceste activități pot fi noi capacități de producție pe energii regenerate. Inclusiv Complexul Energetic Oltenia, și nu numai, au proiecte pentru a produce energie, fie pe baza de gaz, fie chiar energii regenerabile, solar, inventitii în hidrogen.

Și atunci, oamenii care astăzi lucrează pe zona de cărbune, inclusiv cei care lucrează în subteran, pot evident să se reprofileze foarte ușor, și în cadrul aceleiași companii să lucreze pe noile tehnologii.

Putem din acești bani să oferim granturi către cei care lucrează acolo, pentru a deschide mici afaceri, pentru cursuri de recoversie profesională."

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close