Antena 3 CNN Be EU Comisarul European de Transporturi, Adina Vălean: "Ne ocupă de schimbarea greutății și a dimensiunii camioanelor în transportul rutier"

Comisarul European de Transporturi, Adina Vălean: "Ne ocupă de schimbarea greutății și a dimensiunii camioanelor în transportul rutier"

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a vorbit în cadrul emisiunii ”Be EU” moderată de Sabina Iosub la Antena 3 CNN, despre modalitățile care urmează să fie adoptate pentru ca transportul rutier și feroviar european să fie eficiente și sustenabile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2023   •   11:14

"La începutul mandatului, noi am făcut o strategie pentru a face mobilitatea din Uniunea Europeană mai sustenabilă și mai inteligentă. Încercăm să introducem măsuri pentru sustenabilitate și digitalizare în ceea ce înseamnă transporturile europene. Acum am adoptat un nou pachet.

Sunt lucruri tehnice, dar interesante. Ne ocupăm de schimbări în ceea ce privește greutatea și dimensiunile camioanelor în transportul rutier.  Pentru sustenabilitate, adăugăm o greutate suplimentară camioanelor. Practic cu mai multă marfă, se vor face mai puține drumuri. Acum este acceptat să adăugăm patru tone în plus de camion", a declarat Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi 

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean a vorbit și despre schimbările ce vor avea loc la nivelul căii ferate pentru a crește transporturile cu ajutorul trenurilor. 

Doar 11% din transporturi au loc pe calea ferată

"Ne vom ocupa și de transporturile pe calea ferată. Deși am vrea ca cea mai mare parte din marfă să fie transportată feroviar, realitatea arată că, la nivel european, doar 11% din marfă este cărată cu trenul. Aici vom veni cu schimbări mari în ce privește managementul capacității feroviare.

În momentul de față, managerii de rețea fac planul doar pentru un an. De acum, planurile sunt multianuale. Vrem să existe o colaborare mai bună între cei care folosesc calea ferată și cei care  sunt managerii de rețea", a mai declarat Comisarul European. 

Întrebată când va fi finalizată noua structură a căii ferate, Comisarul European de Transporturi a declarat că este foarte greu să prezici un termen în condițiile în care proiectele mare de infrastructură durează. 

"O altă noutate ține de modul în care sunt cuantificate emisiile de transport. Sunt foarte multe aplicații pe internet prin care poți calcula câte emisii ai produs în deplasarea ta, dar nu știe nimeni care este metodologia din spatele acestor calcule. 

De aceea, noi vom introduce o metodologie, o formulă de calcul destul de complicată, care se bazează pe un standard european și va fi obligatoriu", a mai precizat Adina Vălean, în cadrul emisiunii Be EU, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close