Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană a propus cotele de pescuit pentru 2022 în Marea Neagră și Marea Mediterană

Comisia Europeană a propus cotele de pescuit pentru 2022 în Marea Neagră și Marea Mediterană

Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere privind posibilităţile de pescuit pentru 2022 în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, propunere care promovează gestionarea durabilă a stocurilor de peşte.

Comisia Europeană a propus cotele de pescuit pentru 2022 în Marea Neagră și Marea Mediterană
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    17 Sep 2021   •   15:02

Cota de pescuit la calcan din Marea Neagră pentru Bulgaria şi România va fi de 150 de tone (câte 75 de tone pentru fiecare din cele două ţări) iar pentru şprot s-a decis menţinerea unei limite de captură de 11.475 tone, din care 8.032,5 tone este cota alocată Bulgariei şi 3.3442,5 tone este alocată României, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Propunerea adoptată vineri reflectă ambiţia Comisiei de a realiza un pescuit sustenabil în aceste două bazine maritime, în conformitate cu recent adoptata Strategie pentru 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM).

"Gestionarea sustenabilă a pescuitului în toate bazinele maritime ale UE constituie angajamentul şi responsabilitatea noastră. Deşi în ultimii ani am observat unele îmbunătăţiri în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, suntem încă departe de a atinge niveluri sustenabile şi trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a îndeplini acest obiectiv.

Prin urmare, prezentăm astăzi propunerea noastră privind capturile de peşte în cele două bazine maritime, pe deplin bazată pe avize ştiinţifice", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

În ceea ce priveşte Marea Neagră, propunerea include limite de captură şi cote pentru calcan şi pentru şprot. În cazul calcanului, propunerea transpune cota UE stabilită în cadrul revizuirii planului multianual al CGPM de gestionare pentru calcan. În cazul şprotului, Comisia propune menţinerea aceleiaşi limite a capturilor ca în 2021.

Urmează acum ca, în luna decembrie, Consiliul miniştrilor pentru pescuit din Uniunea Europeană să discute propunerea Comisiei şi să stabilească alocarea posibilităţilor de pescuit. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2022.

×
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close