Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană îndeamnă România să transpună integral Directiva privind energia din surse regenerabile

Comisia Europeană îndeamnă România să transpună integral Directiva privind energia din surse regenerabile

Comisia Europeană a decis astăzi să trimită avize motivate României, Croaţiei, Ciprului, Germaniei, Greciei, Ungariei, Irlandei, Luxemburgului, Poloniei și Portugaliei pentru că nu au transpus integral normele UE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile prevăzute în Directiva (UE) 2018/2001.

Comisia Europeană îndeamnă România să transpună integral Directiva privind energia din surse regenerabile
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    19 Mai 2022   •   14:32

Directiva oferă cadrul juridic pentru dezvoltarea energiei din surse regenerabile în sectorul energiei electrice, al încălzirii şi răcirii şi al transporturilor din UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceasta stabileşte instituirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul UE pentru 2030 privind atingerea unei ponderi de cel puţin 32% a energiei din surse regenerabile şi include măsuri de asigurare a faptului că sprijinul pentru energia din surse regenerabile este rentabil, precum şi de simplificare a procedurilor administrative pentru proiectele privind energia din surse regenerabile.

De asemenea, aceasta facilitează participarea cetăţenilor la tranziţia energetică şi stabileşte obiective specifice de creştere a ponderii energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii şi răcirii şi în sectorul transporturilor până în 2030. În plus, aceasta consolidează criteriile pentru asigurarea durabilităţii bioenergiei. Termenul-limită pentru transpunerea directivei respective în dreptul intern a fost 30 iunie 2021.

În iulie 2021, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere tuturor statelor membre respective. Până în prezent, Croaţia, Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia şi România nu au reuşit să furnizeze Comisiei informaţii clare şi precise cu privire la dispoziţiile naţionale care transpun fiecare dispoziţie a directivei, iar Ciprul, Grecia, Irlanda şi Luxemburgul au notificat doar parţial măsurile naţionale de transpunere a directivei.

Statele respective au acum la dispoziţie două luni pentru a se conforma obligaţiei de transpunere şi pentru a notifica Comisia. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

×
Parteneri
Zelenski: "Ucraina nu va fi al doilea Afganistan"
x close