Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană anunță o consultare publică pe tema Legii privind libertatea mass-media

Comisia Europeană anunță o consultare publică pe tema Legii privind libertatea mass-media

Comisia Europeană a anunțat, luni, o consultare publică deschisă cu privire la viitoarea Lege europeană privind libertatea mass-media, se arată într-o informare pe site-ul executivului european.

Comisia Europeană anunță o consultare publică pe tema Legii privind libertatea mass-media
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    10 Ian 2022   •   23:41

Acest proiect legislativ reprezintă o inițiativă de referință, anunțată de președinta Ursula von der Leyen (foto) în discursul său din 2021 privind starea Uniunii.

Viitoarea lege este menită să protejeze pluralismul și independența mass-media pe piața internă a UE.

Consultarea intenționează să colecteze opinii cu privire la cele mai importante aspecte care afectează funcționarea pieței interne a mass-media și urmărește trei domenii principale:

  • primul se axează pe transparență și independență (de exemplu, controlul tranzacțiilor de pe piața mass-media, transparența informațiilor legate de cine deține proprietatea asupra mass-mediei și măsurarea audienței),
  • al doilea se concentrează pe condițiile necesare unei bune funcționări a comaniilor de presă (de exemplu, expunerea publicului la o pluralitate de opinii și inovarea în domeniul mass-mediei pe piața UE),
  • al treilea domeniu vizează alocarea echitabilă a resurselor de stat (de exemplu, independența mass-media de stat, transparența și distribuția echitabilă a publicității comandate de instituții ale statului).

"Mass-media reprezintă un pilon al democrației. Astăzi însă acest pilon este cenzurat și se confruntă cu presiuni din partea unor guverne și grupuri private. Acesta este motivul pentru care Comisia va propune norme și garanții comune pentru a proteja independența și pluralismul mass-mediei.

Jurnaliștii ar trebui să fie în măsură să își desfășoare activitatea, să îi informeze pe cetățeni și să îi tragă la răspundere fără teamă și fără favoruri pe cei aflați la putere. În prezent, avem consultări ample pentru a veni cu cea mai bună propunere", a declarat, Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență al Comisiei Europene.

"Trebuie să ne asigurăm că mass-media europeană rămâne independentă, inovatoare și durabilă și că își desfășoară activitatea fără interferențe nejustificate în activitatea lor, nici din partea mediului privat, nici din partea mediului public.

Astăzi lansăm consultarea referitoare la viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei: vrem să vă auzim punctele de vedere și să explorăm cele mai ambițioase soluții pentru o piață a mass-mediei rezilientă, care să le ofere cetățenilor informații diverse și fiabile", a spus, la rândul său, Thierry Breton, comisar european pentru piața internă.

Propunerea urmează să fie prezentată de Comisie în cel de al treilea trimestru al anului 2022.

Contribuțiile pot fi transmise până la 21 martie 2022 pe portalul "Exprimați-vă părerea"

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close