Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană propune USB-C ca mufă de încărcare comună pentru toate telefoanele şi tablete, în UE

Comisia Europeană propune USB-C ca mufă de încărcare comună pentru toate telefoanele şi tablete, în UE

Comisia Europeană a propus ca în toate statele membre UE să fie folosit portul USB-C ca mufă de încărcare comună pentru toate telefoanele mobile, tablete sau căști. 

Comisia Europeană propune USB-C ca mufă de încărcare comună pentru toate telefoanele şi tablete, în UE
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    23 Sep 2021   •   16:31

Astfel, conectorul USB-C va deveni mufă standard pentru toate smartphone-urile, tabletele, camere video, căștile, boxele portabile și console de jocuri portabile, potrivit biziday.ro.

În plus, încărcătoarele vor fi vândute separat de dispozitivele electronice.

Această iniţiativă va ajuta utilizatorii să economisească an de an circa 250 de milioane de euro, consideră Comisia Europeană.

De asemenea, CE spune că o astfel de măsură ar fi benefică și pentru mediul înconjurător, prin reducerea anuală a deșeurilor electronice cu aproape 1.000 de tone. 

Apple: "Va afecta consumatorii din Europa și din întreaga lume"

Comisia spune că pentru ca un încărcător comun să poată fi implementat, este necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului, respectiv dispozitivul electronic și sursa externă de alimentare. 

"În ultimul deceniu, Parlamentul European a cerut Comisiei să înainteze o propunere pentru un încărcător comun cu scopul de a aborda problema deșeurilor electronice, de a facilita viața consumatorilor și de a le oferi posibilitatea unei alegeri de durată", a declarat Anna Cavazzini, președintele Comisiei pentru Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European.

Propunerea va trebui adoptată de Parlamentul European și de Consiliu prin procedura legislativă ordinară. 

Cea mai afectată de o astfel de decizie ar fi Apple.

"Suntem îngrijorați de faptul că o astfel de reglementare strictă care impune doar un tip de conector descurajează inovația, în loc să o încurajeze. În cele din urmă, va afecta consumatorii din Europa și din întreaga lume", a replicat Apple, într-un comunicat.
 

×
Subiecte în articol: USB-C mufă comună telefoane
Parteneri
Sute de mii de români vor primi banii înapoi de la facturile la energie
x close