Controlul democratic al rețelelor de socializare și drepturile fundamentale

de Georgiana Adam    |    09 Feb 2021   •   22:55
Controlul democratic al rețelelor de socializare și drepturile fundamentale Pixabay.com

Miercuri, PE va dezbate despre legătura dintre noile mijloace de informare în masă, politică și libertatea de exprimare, ca urmare a evoluțiilor recente de ambele părți ale Atlanticului.

În cadrul unei dezbateri cu Consiliul și Comisia, eurodeputații urmează să analizeze modalitățile de evitare a pericolelor create de digitalizarea politicii, și anume necesitatea de a apăra democrația împotriva dezinformării și a eforturilor de subminare a acesteia sau de incitare la violență, fără a compromite libertatea de exprimare sau inovarea tehnologică în discursul politic. În urma incidentelor din SUA, inclusiv a revoltei de la Capitoliu și a suspendării permanente a conturilor de pe rețelele de socializare ale președintelui Trump, se așteaptă ca eurodeputații să comenteze cu privire la deteriorarea drepturilor fundamentale, la situația libertății mass-mediei în UE și la campaniile de dezinformare online desfășurate de actori străini și naționali.

Context

Această dezbatere va avea loc în contextul proceselor legislative și de politică în curs, cum ar fi cele incluse în Planul de acțiune pentru democrație, Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul privind piețele digitale.

Alegerile europene din 2019 au fost protejate împotriva dezinformării prin intermediul unui plan de acțiune al UE și al Codului de bune practici al Comisiei Europene pentru platforme.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close