Antena 3 CNN Be EU Discursul de incitare la ură ar putea să devină infracțiune. Propunerea Comisiei Europene

Discursul de incitare la ură ar putea să devină infracțiune. Propunerea Comisiei Europene

Comisia Europeană a propus extindere listei faptelor care sunt considerate infracțiuni în Uniunea Europeană. Ar putea să fie incluse atât discursurile de incitare la ură, cât și infracțiunile motivate de ură.

Discursul de incitare la ură ar putea să devină infracțiune. Propunerea Comisiei Europene
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    09 Dec 2021   •   20:24

Instituția europeană a prezentat, la data de 9 decembrie, o inițiativă de extindere a listei infracțiunilor prevăzute de legislația Uniunii Europene pentru a include discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură.

Astfel de comportamente, subliniază Comisia Europeană, s-au extins masiv în întregul continent și sunt un fenomen deosebit de grav și îngrijorător. Are loc atât în mediul online, cât și în afara acestuia.

În prezent, Uniunea Europeană nu deține niciun temei juridic pentru incriminarea discursurilor de incitare la ură și a infracțiunilor motivate de ură. Din acest motiv, lista infracțiunilor din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) trebuie extinsă.

 Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a declarat că ”ura nu își are locul în Europa. Aceasta contravine valorilor și principiilor noastre fundamentale. Avem nevoie de acțiune la nivelul UE pentru a ne asigura că ura este incriminată în același mod peste tot în Europa”.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a explicat și el că extinderea listei infracțiunilor este necesară: „avem nevoie de un răspuns ferm la provocările pe care le reprezintă discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură în întreaga UE: acum și în viitor. Inițiativa de astăzi reprezintă un pas important către un răspuns european mai eficace la astfel de amenințări împotriva pluralismului și a incluziunii. Nu vom permite unui astfel de fenomen să ne slăbească democrațiile”

În primă fază, este nevoie de o aprobare a Parlamentului European. Apoi, Consiliul trebuie să adopte în unanimitate o decizie prin care discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură să fie identificate drept un alt domeniu al criminalității. 

Ulterior, ”Comisia poate propune adoptarea de acte legislative prin care să se stabilească norme minime privind definițiile și sancțiunile pentru discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură, care să fie adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în conformitate cu procedura legislativă ordinară”.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close