Antena 3 CNN Be EU Dragoş Benea: "Creşterea preţurilor la materialele de construcţii a dat proiectele europene peste cap"

Dragoş Benea: "Creşterea preţurilor la materialele de construcţii a dat proiectele europene peste cap"

Europarlamentarul PSD Dragoş Benea a oferit detalii despre activităţile din Parlamentul European într-un dialog cu Sabina Iosub.

Dragoş Benea: "Creşterea preţurilor la materialele de construcţii a dat proiectele europene peste cap"
de Sabina Iosub    |    15 Iun 2022   •   14:01

Ca membru în comisia REGI din Parlamentul European, Dragoş Benea este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în materie de fonduri regionale, unde România este direct interesată. 

Au început dialogurile cu Comisia Europeană privind finalizarea optimă a programului  Fondului de coeziune 2014-2020, 2021-2027 şi celelalte derivate ale programului de finanţare care au apărut în ultimii doi ani ca urmare a schimbărilor mari care au avut loc în Europa.

Deşi suntem în 2022, exerciţiul financiar pentru 2014-2020 este încă în derulare, ultima decontare fiind acceptată la nivelul lunii noiembrie 2023 pe programe funcţionale deja, a explicat Dragoş Benea.  

La acest moment, la ultima statistică de 2 mai în ceea ce priveşte facturile decontate de UE, există un grad de absorţie de aproximativ 48% pe cele patru programe mari - Programul operaţional regional, de infrastructură mare, creşterea capacităţii administrative şi de competitivitate. 

Procentul României este sub rata medie a UE de peste 60%, aproximativ 260 miliarde de euro din 406 la nivelul uniunii.

"Nu numai în România, dar la nivelul ţărilor estice, cea mai mare problemă este creşterea preţului la materialele de construcţii, care au dat proiectele peste cap.", a declarat Dragoş Benea.

Foarte multe şantiere sunt în stagnare deoarece constructorii numai fac faţă ofertelor de preţ care de multe ori ţin doar 24 de ore. 

Bugetele naţionale nu reuşesc nici ele să acopere diferenţa pentru costurile din proiecte şi se pierd timpi semnificativi. 

Europarlamentarul PSD estimează însă că la nivelul lui noiembrie 2023 România va fi la un nivel de absorţie de 70%.

Pentru perioada 2021-2027 situaţia este şi mai rea deoarece încă nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte proiectele europene. În România, autorităţile de management care ar trebui să implementeze proiectele încă nu sunt acreditate, iar asta blochează tot.

Dragoş Benea a mai precizat că în mod paradoxal s-a constata că proiectele europene nu au dus până acum la scăderea decalajelor între regiuni, ci dimpotrivă, la creşterea loc. 

"E una din lecţiile Fondului de coeziune, înseamnă că ceva s-a făcut greşit.", a precizat europarlamentarul. 

 

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close