Antena 3 CNN Be EU Europarlamentarul Rovana Plumb anunţă: Investiţiile în tehnologii noi se vor putea face din fonduri europene!

Europarlamentarul Rovana Plumb anunţă: Investiţiile în tehnologii noi se vor putea face din fonduri europene!

Rovana Plumb, europarlamentar român, a vorbit sâmbătă, la emisiunea "Be EU", despre modificările la cadrul general pentru fonduri UE. "Investiţiile în tehnologii noi se vor putea face din fonduri europene", a precizat Rovana Plumb.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   10:43

Programul STEP (Tehnologii strategice pentru Europa) este răspunsul european la necesitatea de a stimula investițiile în tehnologiile critice în Europa.

"STEP, în primul rând este un nou regulament, dar este un instrument necesar și un răspuns european la nevoile de dezvoltare economică și la asigurarea autonomiei strategice a Uniunii Europene. 

Tranziția verde și digitală sunt elemente cheie pentru asigurarea dezvoltării economice. Iată că pentru industrie avem astăzi un răspuns, prin această platformă pentru investiții în tehnologii strategice, în tehnologii critice. Practic vorbim de tehnologii noi în digitalizare, tehnologii curate, bio-tehnologii. Sigur, utilizând fondurile europene. Practic, fondurile aferente politicii de coeziune", a spus Rovana Plumb, sâmbătă, la  "Be EU cu Sabina Iosub".

Investițiile STEP vor putea fi implementate și prin intermediul fondurilor politicii de coeziune

"Dacă până acum companiile din Uniunea Europeană, pentru a face aceste investiții, puteau utiliza doar ajutorul de stat prin bugetul național, Comisia Europeană a venit cu posibilitatea de a putea face aceste investiții și din fondurile de coeziune.

Eu sunt raportor al comisiei de dezvoltare regională din Parlamentul European pentru această legislație și pot să vă spun că România, ca și toată Uniunea Europeană, dar în special acele regiuni care sunt slab dezvoltate, (...) vor putea beneficia de investiții în aceste tehnologii critice folosind banii aferenți politicii de coeziune. Deci, fondurile europene", a precizat Rovana Plumb.

Noul regulament UE încurajează dezvoltarea tehnologică

"Sigur că se pot folosi și celelalte fonduri care sunt la dispoziția statelor membre, dar este pentru prima oară când, pentru companiile mari, există posibilitatea de a face investiții în aceste tehnologii din politica de coeziune", a explicat Rovana Plumb.

Practic, industria din România va putea beneficia de acest nou tip de investiție folosind banii europeni.

Industria din România va beneficia de condiții avantajoase de finanțare  din fonduri europene pentru a putea dezvolta noi proiecte ce contribuie la obiectivul de asigurare a autonomiei strategice a UE și reducerea dependențelor sale strategice.

Aflaţi mai multe informaţii urmărind materialul video de mai sus!

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close