Antena 3 CNN Be EU Începuturile Parlamentului European

Începuturile Parlamentului European

Începuturile Parlamentului European
Sursa foto: Foto: Wikipedia
07 Mar 2017   •   12:03

Între 10-13 septembrie 1950, în cadrul CECO (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului) a avut loc prima ședință a unei Adunări Parlamentare, alcătuită din 78 membri ai parlamentelor naționale. Adunarea nu avea, în mare, decât rol consultativ, însă avea posibilitatea de a constrânge Înalta Autoritate a CECO să demisioneze, prin neacordarea votului de încredere.

În 1957, odată cu Tratatele de la Roma, se înființează Comunitatea Economică Europeană (CEE) și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (EURATOM). Adunarea Generală, alcătuită acum din 142 deputați, răspundea de toate cele 3 comunități. Fără a beneficia de noi competențe, adunarea își schimbă totuși denumirea în Parlamentul European.

În 1971 CE are un buget propriu, la elaborarea și adoptarea căruia participă și Adunarea.

În 1979 au loc pentru prima dată alegeri directe pentru Parlamentul European.

În 1986 se semnează Actul Unic European. În aceste tratate se folosește pentru prima dată noțiunea de „Parlament European”, ale cărui drepturi sunt extinse și în procesul legislativ general. Conform Tratatului de la Maastricht parlamentul poate respinge un proiect de lege și fără acordul Consiliului de Miniștri și poate înființa comisii de investigație.

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

×
Subiecte în articol: istoric
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close