Antena 3 CNN Be EU Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru funcția de șef al Parchetului European. Totul se decide la negocieri

Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru funcția de șef al Parchetului European. Totul se decide la negocieri

Laura Codruța Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia LIBE pentru funcția de șef al Parchetului European. Totul se decide la negocieri
Sursa foto: Foto: Agerpres.ro
27 Feb 2019   •   13:23

Update ora 13.23: ”Nu cred că va fi cea mai ușoară negociere, dar sper că ambele părți vor reflecta cum s-a desfășurat votul și va fi o decizie echilibrată. Trebuie să fie o decizie înțeleaptă privind persoana căreia îi va fi încredințat mandatul” a spus la Antena 3 Claude Moraes, președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European.

Update ora 12.34: Procurorul șef va fi numit printr-o decizie comună a Parlamentului Europei și a Consiliului. Laura Codruța Kovesi a fost preferată de eurodeputați, în timp ce candidatul francez a fost preferat de Consiliu. Urmează negocieri între părțile implicate pentru a merge mai departe cu un singur nume.

Update ora 12.32: Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot. Un vot a fost alb.

Prezenți la bilanțul Parchetului General, Augustin Lazăr și președintele Klaus Iohannis au urmărit rezultatele votului pe telefoanele mobile.

În votul de marţi din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi a primit 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot.

Update ora 12.29: Se numără voturile în Comisie

Update ora 12.14: Grupul social-democraților, instruit să voteze candidatul din Franța, transmite Sabina Iosub, trimisul special Antena 3 la Bruxelles.

Update ora 12.10: Grupul PPE a primit instrucțiuni să voteze pentr Laura Codruța Kovesi

Update ora 12.00: A început ședința Comisiei LIBE, unde se va vota pentru viitorul procuror al Parchetului European. 

Votul va fi unul secret.

Voturile vor fi numărate, printre alții, de Monica Macovei și Maria Grapini.

Update: Laura Codruța Kovesi a mințit în fața eurodeputaților, la audierea de marți, atunci când a afirmat că a fost singurul procuror căruia CSM i-a refuzat echivalarea gradului profesional și acordarea celui de Înaltă Curte.

Reporterul Antena 3 Roxana Ciucă a amintit despre cazul Iulianei Bendeac, un procuror care a activat o perioadă la DNA și căruia i-a fost respinsă o cerere similară în anul 2015.

 

Știrea inițială

Controverse uriaşe după audierea Laurei Codruţa Kovesi la Bruxelles.

Fosta şefă a DNA este acuzată că a minţit în faţa membrilor comisiilor de libertăţi şi de control bugetar pe mai multe teme extrem de sensibile în România.

Printre acestea, colaborările DNA cu SRI în anchete penale şi numărul de achitări în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În plenul celor două comisii, Laura Codruța Kovesi a susținut că achitările în instanță în dosarele DNA ar fi în realitate mult mai puține. Cifra uriașă din ultimul bilanț ar fi cauzată de schimbări ale legii. Complet fals.

Laura Codruța Kovesi a primit o lovitură, chiar în timpul ședinței, din partea unui europarlamentar. a fost întrebată cum explică cele două distincții primite din partea CIA. Un alt moment în care Kovesi a încercat să se eschiveze.

Pe lista omisiunilor și eschivelor lui Kovesi se numără și explicația sa privind demiterea de la șefia DNA. Ea a lăsat să se înțeleagă că fost dată afară de Curtea Constituțională, nu în urma evaluării făcute de ministrul Justiției. Mai mult, Kovesi s-a plâns că nu a avut șansa să se apere. Din nou, complet fals. Kovesi a dat explicații în fața CSM.

Votul decisiv pentru şefia Parchetului European are loc azi.

Peste câteva ore, comisia de libertăţi decide, prin vot, cine este propunerea pentru funcţia de procuror-şef european, din partea Parlamentului European.

Forul nu e însă singurul care decide. În paralel, şi Consiliul Uniunii Europene va da vot de încredere unuia dintre candidaţi. Săptămâna trecută, majoritatea voturilor din Consiliu a mers la candidatul francez.

Sabina Iosub are detalii.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close