Antena 3 CNN Be EU Maria Grapini: "Consumatorul trebuie să ştie ce mănâncă, ce îmbracă, ce cumpără"

Maria Grapini: "Consumatorul trebuie să ştie ce mănâncă, ce îmbracă, ce cumpără"

Europarlamentarul umanist Maria Grapini, a vorbit în cadrul emisiunii Be EU, despre cum este protejat consumatorul la nivel european, dar mai ales ce trebuie să ştie despre produsele pe care le foloseşte.

Maria Grapini: "Consumatorul trebuie să ştie ce mănâncă, ce îmbracă, ce cumpără"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    02 Apr 2022   •   11:17

Maria Grapini, membră a Parlamentului Europeana vorbit, la Be EU, despre noile reglementări din domeniul de protecţie a consumatorului.

"Trebuie să spun că este o râmânere în urmă, vizavi de asimilarea legislaţiei europene. A fost multă. Din 2014 şi până acum, de când sunt eu în Parlamemtul European în acest domeniu, au fost multe reglementări. E adevărat, unele la cererea noastră, rapoarte din proprie iniţiativă a  Parlamentului European, constatând că oricât de mult s-ar vorbi, consumatorii nu sunt încă suficienţi protejaţi. 

(...) În mandatul trecut am modificat câteva directive legate de dubla calitate a produselor, nu suficient cât aş fi vrut eu. S-a mai îmbunătăţit legislaţia privind etichetarea, dar dacă ne uităm la noi, nu se respectă. Nu se respectă nici inscripţionarea pe etichetă la dimensiunea literelor cerute, pentru ca omul să poată citi, dar nici conţinutul, aşa cum este prevăzut în regulamentul european, pentru că avem un regulament european de etichetare (...) 

Consumatorul trebuie să ştie ce mănâncă, ce îmbracă, ce cumpără.

Există credibilitate mai mare sau mai mică. Când mergem într-un magazin, ne uităm să vedem dacă scrie de unde e, dacă e din China, Polonia. Toată lumea se fereşte acum de carnea de pui din Polonia, dar dacă nu s-ar trece ţara de provenienţă...e facultativ acum. Ultima dezbatere este un regulament privind siguranţa generală a produselor, adică nu numai produsele alimentare. A fost lansat în toamna lui 2021, suntem în faza de depunere de amendamente acum şi sper ca până la jumătatea anului să ajungem în faza de vot în comisia de specialitate şi măcar dezbatere în Parlament, ca să nu se lungească foarte mult, pentru că ştim că de la adoptare urmează apoi negocierea instiţională cu comisia şi cu consiliul.

Ceea ce mă deranjează pe mine este că, ceea ce e prevăzut acum în documente, şi noi reglementăm multe documente, nu se ţine pasul cu implementarea şi nici nu se implementează corect", a spus Maria Grapini.

Interviul intergral, în materialul video de mai sus.

×
Subiecte în articol: Maria Grapini protectia consumatorului
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close