Antena 3 CNN Be EU Mese mai consistente şi mai sănătoase pentru elevi, în şcoli. Alin Mituţa: "România primeşte 17 milioane de euro bani europeni"

Mese mai consistente şi mai sănătoase pentru elevi, în şcoli. Alin Mituţa: "România primeşte 17 milioane de euro bani europeni"

Elevii vor avea parte de mese mai sănătoase şi mai consiste în şcoli, graţie unor bani europeni pe care în primim pentru o nouă formulă a programului "Cornul şi laptele", a spus europarlamentarul Alin Mituţa.

Mese mai consistente şi mai sănătoase pentru elevi, în şcoli. Alin Mituţa: "România primeşte 17 milioane de euro bani europeni"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    28 Iun 2022   •   15:17

Diferenţa este că acum, la meniul elevilor se mai adaugă fructe, legume şi lactate, iar România va primi 17 milioane de euro anual pentru acest proiect.

"E o perioadă foarte agitată acum în Parlamentul European şi în instituţiile europene, pentru că încercăm să rezolvăm multe lucruri înainte de vacanţa parlamentară care începe la mijlocul lui iulie.

Eu lucrez pe câteva teme importante acum în cele şapte comisii din care fac parte, iar unul dintre subiectele foarte importante pentru România este încurajarea consumului de fructe şi legume în scoli.

Acest program asigură, prin fonduri europene, accesul elevilor şi preşcolarilor la fructe şi legume în şcolile din România şi vorbim de o sumă destul de consistentă, e vorba de 220 de milioane de euro pe an pentru toată Uniunea Europeană, iar România primeşte 17 milioane de euro pe an", a explicat, marţi, europarlamentarul Alin Mituţa, la emisiunea Be EU.

Politicianul spune că acest proiect este o continuare a programului "Cornul şi laptele", cu diferenţa că acum s-au adăugat fructe, legume şi o gamă de lactate. 

În afara lui, mai există şi programul "Masă caldă", un program-pilot, iar ele nu sunt coroborate.

"Problema în România e şi că lista de fructe e foarte scurtă, sunt două fructe pe listă: mere şi pere, în timp ce în alte ţări e o listă mult mai mare de produse. Noi încercăm acum, cu modificările pe care le facem, să încurajăm şcolile să cumpere produse locale, bio şi să încurajăm şi comunităţile de fermieri din zonă să ducă acele produse în şcoli.

Comisia o să vină cu o propunere până la la începutul anului viitor și atunci modificările la program și toate îmbunătățirile acestea despre care vorbeam vor fi aplicabile, sper eu, de la de anul viitor încolo. Dar programul deja există și sunt foarte mulți bani care vin deja către România", a explicat Alin Mituţa.

Europarlamentarul Alin Mituţă, sesiune LIVE Q&A la Be EU cu Sabina Iosub

Europarlamentarul Alin Mituţă, sesiune LIVE Q&A la Be EU cu Sabina Iosub | Alimentele în şcoli, paşaportul digital şi măsurile pentru Ucraina

Publicată de Be EU pe Marţi, 28 iunie 2022

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close