Antena 3 CNN Be EU Noua lege privind libertatea mass-media, adoptată de Comisia Europeană

Noua lege privind libertatea mass-media, adoptată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 16 septembrie, o lege europeană privind libertatea mass-mediei, un nou set de norme menite să protejeze pluralismul și independența mass-mediei în UE.

Noua lege privind libertatea mass-media, adoptată de Comisia Europeană
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    16 Sep 2022   •   16:32

Regulamentul propus include, printre altele, garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii, potrivit unui comunicat al instituției europene.

El pune accentul pe independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice de mass-media, precum și pe transparența proprietății asupra mass-mediei și a alocării publicității de stat. De asemenea, stabilește măsuri pentru protejarea independenței editoriale și dezvăluirea conflictelor de interese.

În cele din urmă, legea va aborda problema concentrărilor din sectorul mass-mediei și va crea un nou Comitet european independent pentru serviciile mass-media, compus din autorități naționale din domeniul mass-mediei.

Comisia a adoptat și o recomandare complementară pentru a încuraja garanțiile interne pentru asigurarea independenței editoriale.

Etapele următoare:

  • Propunerea de regulament a Comisiei urmează să fie discutată de Parlamentul European și de statele membre, în cadrul procedurii legislative ordinare.
  • Odată adoptată, va fi direct aplicabilă în întreaga Uniune Europeană.
  • Comisia va încuraja discuțiile, în special în cadrul Forumului european al mass-mediei de știri, cu privire la practicile voluntare ale societăților din domeniul mass-mediei legate de recomandarea însoțitoare.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close