Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European își va alege astăzi noul președinte

Parlamentul European își va alege astăzi noul președinte

Astăzi va fi ales noul Preşedinte al Parlamentului European, după moartea lui David Sassoli, care deţinea funcţia din iulie 2019. Patru europarlamentari candidează la acest post, iar numele lor a fost anunţat aseară de vicepreședintele Parlamentului European Pedro Silva Pereira.

Parlamentul European își va alege astăzi noul președinte
de Ana Iorga    |    18 Ian 2022   •   10:59

Patru europarlamentari candidează în acest moment pentru postul de preşedinte al Parlamentului European. Malteza Roberta Metsola, din partea Partidului Popular European, suedeza Alice Bah Kuhnke, din partea Grupului Verzilor-Alianţa Liberă Europeană, apoi polonezul Kosma Zlotowski, de la grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, și Sira Rego, din Spania, din partea grupului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică.

Roberta Metsola şi Alice Bah Kuhnke sunt favorite în această funcţie.

Astăzi, la ora 10.00, ora României, fiecare candidat va ţine mai întâi un scurt discurs de prezentare. Va urma primul tur de scrutin, de la 10:30 la 11:15, iar rezultatul va fi anunţat la ora 12. Votul este secret şi, din cauza pandemiei, va fi organizat la distanţă.

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, adică 50% plus unu.

Dacă niciunul dintre cei patru nu va obţine majoritatea în primul tur, ei vor participa la un al doilea si eventual al treilea tur de scrutin. Dacă nimeni nu este ales nici în al treilea tur, va avea loc un al patrulea, cu primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în runda a treia. Președintele nou ales poate susține apoi un discurs de deschidere înainte să prezideze alegerea celorlalți membri ai Biroului Parlamentului.

Candidații pentru postul de președinte pot fi propuși de un grup politic sau de un grup de eurodeputați care atinge așa-numitul prag redus.

Preşedintele Parlamentului European are atribuţii executive și de reprezentare, prezidează lucrările Parlamentului și se asigură de buna lor desfășurare.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close