Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European votează o rezoluţie prin care suspendă acordul comercial cu Beijingul

Parlamentul European votează o rezoluţie prin care suspendă acordul comercial cu Beijingul

O rezoluție prin care se suspendă procedurile de ratificare ale acordului comercial pe care UE l-a încheiat cu China în 2020 va fi votată joi de Parlamentul European.

Parlamentul European votează o rezoluţie prin care suspendă acordul comercial cu Beijingul
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    20 Mai 2021   •   14:04

Decizia se suspendare a acordului se vrea un răspuns la faptul că Beijingul a impus sancțiuni la adresa mai multor europarlamentari, fapt pe care legislativul european îl consideră "arbitrar și neîntemeiat", potrivit digi24.ro.

În martie, miniştrii de Externe din UE au aprobat sancţiuni împotriva Chinei din cauza încălcării drepturilor omului. Sancţiunile au vizat lideri locali, responsabili de abuzuri asupra etnicilor uiguri din regiunea chineză Xinjiang. 

Drept replică, Beijingul a impus sancţiuni împotriva mai multor europarlamentari şi profesori universitari europeni. 

Potrivit proiectului de rezoluție, măsurile anunțate de China constituie "un atac la adresa Uniunii Europene și a Parlamentului European în ansamblul său, ca simbol al democrației și valorilor europene, precum și un atac la adresa libertății de cercetare".

Proiectul de rezoluție propune ca orice dezbatere pe tema acordului de investiții UE-China, precum și orice discuție în legătură cu ratificarea lui de către Parlamentul European să fie suspendată cât timp sunt în vigoare sancțiunile chineze. 

"Orice examinare a Acordului cuprinzător UE-China privind investițiile (ACI), precum și orice discuție despre ratificarea sa de către Parlamentul European sunt înghețate în mod justificat cât timp sunt în vigoare sancțiunile impuse de China", se spune în textul rezoluției.

Acum, europarlamentarii cer ca UE să-și intensifice coordonarea cu SUA în ce priveşte relațiile cu China și să încurajeze, în schimb, cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie "ținut ostatic" de acordul cu Beijingul.
 

×
Subiecte în articol: Beijing China
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close