Parlamentul European, avertisment pentru giganţii internetului. "Această decizie nu trebuie să aparţină companiilor private!"

de Adrian Iclozan    |    10 Feb 2021   •   23:30
Parlamentul European, avertisment pentru giganţii internetului. "Această decizie nu trebuie să aparţină companiilor private!" hepta

Parlamentarii europeni au dezbătut, miercuri, libertatea de exprimare pe reţelele sociale şi au cerut exercitarea controlului democratic asupra giganților tehnologici în vederea garantării acestui drept.

În cadrul unei dezbateri cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, din partea președinției portugheze a Consiliului, și cu vicepreședinta Comisiei, Věra Jourová, cei mai mulţi dintre vorbitori au criticat vasta putere a rețelelor de socializare și impactul lor îngrijorător asupra politicii și libertății de exprimare.

Mulți eurodeputați au subliniat lipsa unor norme clare care să reglementeze astfel de decizii precum şi lipsa transparenței în practicile giganților tehnologici.

Parlamentarii au citat, în acest sens, diverse decizii luate de rețele pentru a cenzura conținutul sau conturile.

Ei au îndemnat Comisia să se ocupe de această problemă în Actul legislativ privind serviciile digitale și în Actul privind piețele digitale, precum și ca parte a Planului de acțiune pentru democrație.

Eurodeputaţi: Decizia de a elimina conţinut de pe reţelele nu trebuie să aparţină companiilor private

Cei mai mulţi dintre participanţii la discuţi s-au concentrat asupra necesității de a oferi securitate juridică pentru situațiile când este eliminat conținut online.

Pentru a proteja libertatea de exprimare, europarlamentarii vor să se asigure că astfel de decizii aparțin autorităților responsabile din punct de vedere democratic, și nu companiilor private.

Au fost abordate şi alte subiecte conexe:

  • - Necesitatea de a apăra democrația și valorile UE prin combaterea dezinformării și a eforturilor intensificate de subminare a acestora sau de incitare la violență;
  • - Utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți, mai degrabă decât a limita, discursul politic, abordând în același timp problema proliferării discursurilor de incitare la ură și a discriminării online;
  • - Transparența algoritmilor, utilizarea datelor cu caracter personal și restricționarea (sau interzicerea) practicilor de adresare de conținut personalizat;
  • - Problemele cauzate de apariția monopolurilor tehnologice și impactul acestora asupra pluralismului mass-mediei, precum și asupra pluralismului în discursul public;
  • - Falsa dihotomie între sferele online și offline și necesitatea unor norme care să acopere toate aspectele vieții;
  • - riscurile sistemice, precum și daunele societale și economice pe care platformele majore le pot cauza sau exacerba.

Parlamentul European: Alegerile europarlamentare, protejate de planul de acţiune al UE şi de Codul de bune practici pentru platforme al Comisiei

În octombrie 2020, în recomandările sale referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale, Parlamentul a subliniat că responsabilitatea pentru asigurarea respectării legii trebuie să revină autorităților publice și că, în cele din urmă, deciziile ar trebui să aparțină unui sistem judiciar independent, și nu unei entități comerciale private.

Alegerile europene din 2019 au fost protejate împotriva dezinformării prin intermediul unui plan de acțiune al UE și al Codului de bune practici al Comisiei Europene pentru platforme.

Cu toate acestea, în contextul Planului de acțiune pentru democrație, Comisia a confirmat că măsurile de auto-reglementare trebuie înlocuite cu o combinație de măsuri obligatorii și de co-reglementare pentru a proteja în mod adecvat drepturile fundamentale ale utilizatorilor și pentru a reglementa moderarea conținutului.

De asemenea, Parlamentul s-a pronunțat recent împotriva deteriorării drepturilor fundamentale, a situației îngrijorătoare a libertății mass-mediei în UE și a campaniilor de dezinformare online desfășurate de actori străini și naționali, se spune într-un comunicat de pe site-ul instituţiei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close