Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European a adoptat rezoluția care recomandă primirea României în spațiul Schengen

Parlamentul European a adoptat rezoluția care recomandă primirea României în spațiul Schengen

Parlamentul European de la Strasbourg a adoptat, marți, cu largă majoritate, rezoluția care propune primirea României în spațiul de liberă circulație Schengen

Parlamentul European a adoptat rezoluția care recomandă primirea României în spațiul Schengen
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2022   •   13:29

Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43.

Potrivit documentului, până la sfârșitul anului 2022 Consiliul Uniunii Europene  - care este forul decident - ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru aproba admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Dacă se va întâmpla, acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne (din perspectiva UE, n.r.) în cazul ambelor state membre, în prima parte a anului 2023.

Înaintea votului, europarlamentarul Victor Negrescu a declarat că rezoluția este susținută de numeroși deputați din mai multe state membre.

"Textul rezoluției menționează clar nevoia luării unei decizii anul acesta și faptul că cele două state îndeplinesc criteriile tehnice de peste 11 ani (...) Documentul solicită Consiliului să adopte rapid această măsură, care să permită libera circulație pentru români și bulgari.

Prin acest demers, Parlamentul European arată încă o dată, că sprijinul său pentru România este consistent și constant.

Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat și PES (Partidul Socialiștilor Europeni, n.r.), am militat în permanență, în ultimii ani, pentru aderarea României la spațiul Schengen, iar susținerea oferită de peste 40.000 de români, în cadrul campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen indică faptul că acest obiectiv trebuie îndeplinit cât mai repede cu putință", a menționat Negrescu.

Europarlamentar român: "Extremiștii sunt singurii care se opun intrării României în Schengen"

Potrivit europarlamentarului român, formațiunile extremiste sunt singurele care resping rezoluția.

"Mă aștept la un vot covârșitor în favoarea României peste câteva ore, grupul extremiștilor fiind singura grupare politică care nu a susținut rezoluția și care caută, așa cum au făcut-o și în plen, să blocheze aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Ar fi bine ca cei din țară care se aliază cu astfel de formațiuni, să explice public de ce vor să-i blocheze pe români", a mai spus europarlamentarul.

Decizia privind admiterea României în spațiul Schengen ar putea fi luată până la finalul acestui an.

×
Subiecte în articol: România Schengen Parlamentul European
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close