Antena 3 CNN Be EU Telefonul va ține loc de carte de identitate! Decizia Uniunii Europe | Când trecem la portofelul digital în România

Telefonul va ține loc de carte de identitate! Decizia Uniunii Europe | Când trecem la portofelul digital în România

Cetățenii vor putea să își confirme identitatea cu ajutorul telefonului mobil, potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Europene.

Telefonul va ține loc de carte de identitate! Decizia Uniunii Europe | Când trecem la portofelul digital în România
Sursa foto: Getty Images / whitebalance.oatt
de Laura Dinu    |    02 Apr 2024   •   10:38

Consiliul Uniunii Europene a aprobat un cadru legal pentru implementarea unui portofel digital european securizat, conceput pentru a furniza o identitate digitală tuturor cetățenilor Uniunii.

Această măsură vine la trei ani după lansarea proiectului, în 2021.

După introducerea portofelului digital, companiilor și cetățenilor din UE li se va permite să acceseze servicii online fără a mai fi necesară utilizarea metodelor tradiționale de identificare, cum ar fi cartea de identitate, permisul de conducere sau codul de înregistrare, în situații precum check-in-ul în aeroport sau închirierea unui autoturism. 

Fiecare cetățean va beneficia de un portofel electronic digital

Prin intermediul noului regulament, fiecare cetățean sau entitate din Uniunea Europeană va beneficia de un portofel digital care poate conecta identitatea digitală națională cu alte aspecte personale, cum ar fi permisul de conducere sau calificările deținute de utilizator. 

Portofelele digitale europene vor facilita identificarea online a posesorului în întreaga Uniune, eliminând necesitatea folosirii metodelor de identificare private sau împărtășirea mai multor date personale decât este necesar. 

Până în 2026, potrivit regulamentului, toate statele membre vor fi obligate să ofere cetățenilor un portofel digital compatibil cu cele din restul statelor membre. 

Folosirea portofelului digital va fi voluntară, nu obligatorie

Important de subliniat este faptul că utilizarea acestui instrument va fi voluntară, nu obligatorie. Mai mult decât atât, odată cu portofelul digital vor fi implementate suficiente măsuri de protecție pentru a preveni discriminarea celor care aleg să nu îl folosească, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, serviciile de emitere, utilizare și revocare ale portofelului digital vor fi gratuite pentru persoanele fizice, iar statele membre vor oferi mecanisme gratuite de validare pentru a verifica autenticitatea și validitatea portofelului digital, scrie avocatnet.ro.

Semnături electronice gratuite pentru uz personal

Portofelul va conține un panou de control al tuturor tranzacțiilor accesibile titularului său atât online, cât și offline, va oferi posibilitatea de a raporta eventuale încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea între portofele. 

Totodată, cetățenii vor putea să încarce portofelul cu scheme naționale eID existente și să beneficieze de semnături electronice gratuite pentru uz personal.

Utilizatorii vor avea control asupra informațiilor partajate

În plus, portofelele de identitate digitală europeană le vor permite celor care le vor folosi să aleagă ce aspecte ale identității, ale datelor și ale certificatelor deținute partajează cu terții și să țină evidența acestor partaje. Utilizatorii vor putea să aibă control asupra informațiilor care sunt partajate.

„Identitatea digitală europeană ne va permite să facem în orice stat membru lucrurile pe care le facem și la noi în țară fără costuri suplimentare și fără obstacole, indiferent că este vorba de închirierea unui apartament sau de deschiderea unui cont bancar în afara țării. Vom putea face acest lucru într-un mod sigur și transparent. Vom decide noi înșine cât de multe informații dorim să partajăm despre noi, cu cine și în ce scop. Aceasta este o ocazie unică de a experimenta cu toții ce înseamnă să trăim în Europa și să fim europeni”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în curând și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, urmând a fi implementat în totalitate până în 2026.

×
Subiecte în articol: portofel digital
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close