Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European a votat regulamentul privind portofelul digital. Va include toate documentele, chiar și semnătura

Parlamentul European a votat regulamentul privind portofelul digital. Va include toate documentele, chiar și semnătura

Deputații europeni susțin planurile pentru un portofel digital la nivelul UE pentru autentificarea și accesarea serviciilor publice și private și pentru stocarea, partajarea și semnarea electronică a documentelor.

Parlamentul European a votat regulamentul privind portofelul digital. Va include toate documentele, chiar și semnătura
Sursa foto: Getty Images/ Santiago Urquijo
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mar 2024   •   12:30

Potrivit regulamentului, acest nou portofel de identitate digitală va permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online fără a fi nevoie să recurgă la furnizori comerciali. 

Cum funcționează portofelul UE 

Portofelul UE va fi utilizat pe bază voluntară. În timpul negocierilor, deputații europeni au asigurat prevederi pentru a proteja drepturile cetățenilor și pentru a promova un sistem digital inclusiv prin evitarea discriminării împotriva persoanelor care aleg să nu folosească portofelul digital.

Legea prevede semnături electronice calificate gratuite pentru utilizatorii de portofel din UE, care sunt cei mai de încredere și au același statut juridic ca o semnătură scrisă de mână, precum și interacțiunile portofel-la-portofel, pentru a îmbunătăți fluiditatea schimburilor digitale.

Care sunt riscurile portofelului digital 

Parlamentul European subliniază că, de la pandemie, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitală. Soluțiile existente de portofel digital permit utilizatorilor să stocheze și să conecteze date într-un singur mediu, fără întreruperi, pe telefoanele lor mobile.

Cu toate acestea, potrivit Comisiei, această comoditate vine și cu riscuri. Prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de la o identitate fizică verificată, ceea ce face ca frauda și amenințările de securitate cibernetică să fie mai dificil de atenuat.

Parlamentul European a dat undă verde finală regulamentului cu 335 de voturi pentru, 190 împotrivă și 31 de abțineri. Acum va trebui să fie aprobat oficial de Consiliul de Miniștri al UE pentru a deveni lege.

 

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close