Antena 3 CNN Be EU Premieră în Uniunea Europeană. Premierul britanic a declanșat Brexit. Cum vor fi afectați românii

Premieră în Uniunea Europeană. Premierul britanic a declanșat Brexit. Cum vor fi afectați românii

Premieră în Uniunea Europeană. Premierul britanic a declanșat Brexit. Cum vor fi afectați românii
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Mar 2017   •   17:55

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat miercuri, într-o declaraţie de presă, primirea scrisorii de notificare privind declanşarea Brexit-ului, şi a promis că, în negocierile viitoare cu Londra, Uniunea Europeană 'va acţiona la unison şi îşi va apăra interesele'.

''Astăzi, Consiliul European a primit o scrisoare din partea premierului Theresa May prin care se notifică intenţia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană. Această notificare urmează referendumului din 23 iunie 2016 şi declanşează procesul de retragere în conformitate cu Articolul 50 al Tratatului. Regretăm că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, dar sunt pregătiţi pentru procesul pe care acum va trebui să-l urmăm. Pentru Uniunea Europeană, primul pas va fi acum adoptarea a liniilor directoare pentru negocieri de către Consiliul European. Aceste linii directoare vor stabili poziţiile şi principiile generale în lumina cărora Uniunea, reprezentată de Comisia Europeană, va negocia cu Regatul Unit'', relevă declaraţia Consiliului European, citită de Donald Tusk şi postată pe site-ul Consiliului.

El a precizat că prioritatea principală va fi ''de a minimiza incertitudinea cauzată de decizia Regatului Unit pentru cetăţenii, companiile şi statele noastre membre''. ''Vom aborda aceste discuţii în mod constructiv şi vom face eforturi pentru a obţine un acord. În viitor, sperăm ca Regatul Unit să ne fie un partener apropiat'', a adăugat Tusk.

Potrivit Reuters, după citirea declaraţiei Consiliului European, Donald Tusk a adăugat, referindu-se la britanici: ''Deja ne este dor de voi. Mulţumim şi la revedere''.

Cum vor fi afectați românii, a explicat Sabina Iosub la Be EU.

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

×
Subiecte în articol: be EU Brexit theresa may Sabina Iosub
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close