Antena 3 CNN Be EU Reglementări pe piața muncii pentru angajații platformelor digitale. Ce se pregătește pentru lucrătorii europeni

Reglementări pe piața muncii pentru angajații platformelor digitale. Ce se pregătește pentru lucrătorii europeni

Radan Kanev, europarlamentar din Bulgaria, a vorbit în cadrul emisiunii Be EU despre statutul angajaților platformelor digitale care oferă servicii de tipul celor de ride-sharing sau de livrări la domiciliu.

Reglementări pe piața muncii pentru angajații platformelor digitale. Ce se pregătește pentru lucrătorii europeni
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Oct 2021   •   11:16

Radan Kanev a precizat care sunt prioritățile Parlamentului European în următoarea perioadă în ceea ce privește forța de muncă.

„Avem două subiecte principale sau trei cu veșnicul subiect legat de mobilitatea forței de muncă. Deci, lăsând deoparte problematica mobilității forței de muncă, pentru că am făcut mai multe rapoarte pe această temă, principalele două teme sunt salariul minim european și așteptata directivă legată de cei care lucrează pe platforme, reglementrăile privind lucrătorii pe platforme digitale. Aș spune că aceste două teme sunt cumva legate între ele pentru că mulți dintre cei care lucrează pe platformele digitale, dacă sunt angajați obișnuiți, probabil că se vor confrunta cu plata unui salariu mediu, la care se adaugă bacșișurile, dacă lucrează în livrări.”

Parlamentul European va dezbate asupra statutului angajaților platformelor digitale:

„Dacă lucrezi pe o platformă digitală, trebuie să fii fie angajat cu contract de muncă pe platforma respectivă, fie să fii considerat freelancer. Pe unele platforme, relația dintre platformă și cel care lucrează seamănă foarte tare cu angajarea, deci noi presupunem că acești oameni au nevoie de protecția socială, de asigurările sociale și de sănătate, care sunt obișnuite pentru angajați.

Pentru că ei au prețuri fixe, nu au libertatea de a negocia cu clienții lor și au reguli foarte stricte în meseria lor, iar toate acestea sunt caracteristici ale unui angajat , ale unui contract de muncă.

Pe de altă parte, ei lucrează adesea pentru mai multe platforme și nu lucrează decât câteva ore pentru o platformă. Ei nu sunt limitați. De pildă, un șofer de Uber poate să lucreze și pentru o companie de livrări. Nu trebuie să-i limităm să lucreze într-un singur loc pentru că asemenea reglementări au fost puse în practică în Spania, prin contracte de muncă obligatorii și, pentru că Spania limitează contractele de muncă la doar două, mulți oameni care lucrau pentru 5-6-7 platforme, se confruntă acum cu alegerea dificilă de a lucra doar pentru două dintre acestea și veniturile lor sunt foarte mici.”

Urmăriți integral emisiunea Be EU:

 


 

×
Subiecte în articol: angajati salariu Parlamentul European
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close