Antena 3 CNN Be EU Ce șanse are propunerea de interzicere a vizelor pentru ruși în Uniunea Europeană

Ce șanse are propunerea de interzicere a vizelor pentru ruși în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană discută la sfârșitul lunii august interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși.

Ce șanse are propunerea de interzicere a vizelor pentru ruși în Uniunea Europeană
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Aug 2022   •   18:05

Informația vine de la ministrul ceh de Externe Jan Lipavsky, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii.

Sancțiunea respectivă, ca reacție la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată la nivelul statelor Uniunii.

Pentru a fi adoptată, această măsură trebuie aprobată în unanimitate de cele 27 de țări membre.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba postat într-un mesaj Twitter: "Rușii susțin masiv războiul, salută loviturile de rachete asupra orașelor ucrainene și se bucură uciderea ucrainenilor. Lăsați-i, deci, pe turiștii ruși să se bucure de Rusia".

Ministru ceh: "Ar fi o sancțiune foarte eficientă"

Omologul său ceh a apreciat că "interzicerea totală a vizelor pentru ruși de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancțiune foarte eficace împotriva Rusiei''.

Lipavsky va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială desfășurată la Praga, la sfârșitul acestei luni.

El crede că "în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism obișnuit pentru cetățenii ruși".

Printre cei care trebuie convinși se numără și șeful diplomației europene, Josep Borrell, care prezidează Consiliile miniștrilor de Externe și ai Apărării.

Sancțiunile reprezintă una din prerogativele sale, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Cine vrea să pună "stop" rușilor în țările Uniunii

Estonia a anunțat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetățenilor ruși.

Prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că țara sa nu poate interzice intrarea persoanelor care dețin o viză a unei alte țări din spațiul Schengen.

Cehia nu mai eliberează vize pentru ruși încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Şi Finlanda ar dori o decizie europeană, deoarece legislația sa națională nu permite o interdicție totală a vizelor în funcție de cetățenie.

Ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a indicat la începutul acestei luni că guvernul de la Helsinki încearcă să reducă numărul vizelor turistice.

Cine nu susține interdicția

Comisia Europeană insistă asupra necesitații de a proteja cazurile umanitare, disidenții, jurnaliștii și familiile din Rusia.

"Statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor și permiselor de ședere pe perioade îndelungate, în baza legislației naționale", a spus Anitta Hipper, o purtătoare de cuvânt a executivului de la Bruxelles.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunțat, joi, împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetățenii ruși.

''Acesta este războiul lui Putin. Și îmi este greu să înțeleg acest fel de cereri'', a spus el într-o conferință de presă. 

×
Subiecte în articol: vize rusi
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close